Miért nő a kisfiú melle?

Magyar Nemzet: Most a kastélyokat privatizálnák. Népszava: Kiegyező öreg és fiatal szocialisták. Sononline: Az egészséges ételek is mérgezhetnek. Kelet-Magyarország: Olcsóbb lesz a távfűtés Nyíregyházán.

A kastélyokat is dobra vernék, írja a Magyar Nemzet. „Tíz állami tulajdonban lévő kastély privatizációját kezdeményezte Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója Hiller István kulturális miniszternél, mert szerinte az épületek »állami pénz hiányában fokozatosan romlanak«.

- Az elhanyagolt állapotú műemlékek megfelelő állapotban tartására a piaci hasznosításukat látjuk egyedüli megoldásnak - olvasható Tátrai Hillernek írott levelében, amelyben leszögezi, ez a koncepció élvezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal támogatását is. A nemzeti vagyonkezelő vezetője a hasznosítás beindítása miatt javasolta, hogy a már folyamatban lévő, kastélyokra irányuló uniós pályázatokat függesszék fel.

Tátrai Miklós megjegyzi azt is, hogy a tíz épület (amelyekhez természetesen nagy kiterjedésű parkok is tartoznak) közül öt (a tatai, a dégi, a füzérradványi, a lovasberényi és a fertőrákosi) a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) vagyonkezelésében van. Az MNV vezérigazgatója a szervezet kiiktatása céljából arra kérte Hiller Istvánt, hogy járuljon hozzá a vagyonkezelés felmondásához. Az MNG igazgatója az MNV vezetőjének levelét minősíthetetlennek, érvelését pedig ostobának tartja."

Elmarad a jövő szombati kongresszuson a bizalmi szavazás az MSZP-ben. Egyesített vezetéssel mennek tovább, áll a Népszavában. „Bár tegnap reggel kiegyeztek egymással a szocialisták, este a kibővített elnökségi ülésen újabb javaslatok hangzottak el a kongresszusi menetrendre.

Az úgynevezett »öregek« és a »fiatalok« először megállapodtak abban, hogy az elnökség a jövő szombati kongresszuson nem kér maga ellen bizalmi szavazást, a fiatalok jelöltjeivel pedig kibővítik az Országos Választási Bizottságot (ovb), amely az országgyűlési választások végéig a pártot irányítja. A kibővített elnöki ülésen nem kellett szavazni az elképzelésekről, ezért állítólag néhányan újabb ötletekkel álltak elő. Mutyizás kizárva, a párt testületei elé terjesztünk minden forgatókönyvet - mondta lapunknak a kibővített elnökségi ülés előtt az egyik ismert szocialista vezető.

Azt is közölte, hogy a tervekről megkérdezik a testületeket. A küldöttcsoportok a jövő héten ülnek össze, a végső szót pedig a jövő szombati kongresszus küldöttei mondják ki.

Fuzárium: a professzor szerint nincs ok pánikra, ez a címe a Sononline Kaposváron jegyzett cikkének. „Sokkolta az egészséges táplálkozás híveit, amikor kiderült: az élettanilag, rostbevitel szempontjából leghasznosabbnak tartott teljes kiőrlésű élelmiszerek olyan mérgeket tartalmazhatnak, amelyek például szaporodásbiológiai elváltozásokat okozhatnak.

Nemrég adott hírt a hazai sajtó egy tízéves kisfiúról, akinek nőni kezdtek a mellei, valamint egy ötéves kislányról, aki menstruált. Mindkét esetben felmerült, hogy a gyerekek az egészséges táplálkozás jegyében fogyasztott müzlik, gabonapelyhek, teljes kiőrlésű biopékáruk miatt lettek betegek. A feltételezett »tettes« egy a gabona kalászán jelentkező gombafertőzés, a fuzárium, amely bizonyos körülmények között mérgeket termel. - A fuzáriumos fertőzés régi és állandó problémája a mezőgazdaságnak - mondta Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem élettani és állathigiéniai tanszékének professzora, rektorhelyettes, aki régóta kutat a témában.

- Ez a gombafajta kifejezetten kedveli a mérsékelt égöv klímáját, olyannyira, hogy három-öt évente előfordulhat akár járványszerű fertőzés is. A professzor asszony szerint szigorú növényvédelmi programmal jelentősen csökkenteni lehet a gombafertőzést, de teljesen kiirtani sohasem lehetséges: mikotoxin-, azaz méregmentes gabonát képtelenség előállítani."

Kevesebbet fizetnek a fogyasztók a távfűtésért július elsejétől Nyíregyházán - írja a Kelet-Magyarország. Ez egyrészt a kétszázalékos áfa-csökkentés következménye, másrészt a korábbi műszaki fejlesztéseknek köszönhetően az alapdíj költsége további öt százalékkal mérséklődik A szabolcsi megyeszékhelyen 15 640 lakásban van távfűtés, és további csaknem ezer intézmény és közület hőellátásáról gondoskodik a Nyírtávhő Kft.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.