Miért járnak a tolvajok a temetőkbe?

Zsúfoltságra, lassú előrehaladásra és fokozott rendőri ellenőrzésre kell számítani a hétvégén a temetőkhöz vezető utakon. A BRFK szóvivője arra ad tanácsot, miképpen kerülhető el, hogy a megemlékezés perceit tovább keserítsék a tolvajok, zsebtolvajok.

Bár a rendőrség az ígéretek szerint mindent elkövet a közlekedés folyamatosságának fenntartása érdekében, ma estétől feltehetőleg vasárnap estig hatalmas zsúfoltságra, lassú haladásra és fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a temetőkhöz vezető utakon. A rendőrség illetékesei külön is felhívják az autósok figyelmét, hogy a legtöbb sírkertbe nem lehet autóval behajtani, és hogy az előttünk álló hétvégén ott is nehezen találnak majd parkolóhelyet, ahol korábban ez nem okozott különösebb gondot.

Bényi Mónika, a BRFK szóvivője kérdésünkre elmondta: a rendőrség mindenkitől azt kéri, mielőtt elindulna a temetőbe elhunyt szeretteire emlékezni, gondolja meg, érdemes-e autóval menni. Ahol erre lehetőség van, a szomszédok beszéljék meg, ki mikor megy ki a temetőbe, s ha tehetik, szervezzék úgy a sírkertlátogatást, hogy valaki mindig legyen otthon, aki szemmel tartja a többiek otthonát. A biztonság kedvéért senki ne kürtölje szét a világban, hogy mikor indul el egész családjával, rokonságával a temetőbe; ne adjanak tippeket a betörőknek.

Akik csak tehetik, válasszák a tömegközlekedést, legfőképpen a villamost. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy autóval induljanak útnak, számítsanak rá, hogy a más alkalmakkor megszokott helyen, a temető bejáratának közelében most nagy valószínűséggel nem tudnak majd megállni.

Ügyeljenek a sírokra szánt koszorúk megfelelő rögzítéséről a tetőcsomagtartón. Akik úgy döntenek, hogy a temető előtt árujukat nagy számban kínáló árusoktól helyben vásárolnak, viselkedjenek úgy, ahogy a karácsonyi vásárok idején is tanácsos: na tartsák mások számára könnyen elérhető helyen a pénzüket, bankkártyájukat. Általában ne tartsák egy helyen (ugyanabban a zsebben vagy társában) az összes pénzüket. Táskájukat, hátizsákjukat a lehetőségekhez képest szorítsák magukhoz, és olykor-olykor pillantsanak hátra, nem követi-e önöket valaki.

Érdemes fokozottan óvatosnak lenni a tömegközlekedési eszközökön is. Az ilyenkor zsúfolt temetői járatokon „dolgoznak” a máskor jobbára a 4,6-os villamoson, a 7-es buszon és a metróaluljárókban tevékenykedő zsebtolvajok, trükkös tolvajok. Kerüljék a hangoskodó társaságokat, és figyeljenek értékeikre.

Mielőtt az autóval érkezők elindulnának a sírkertbe, ellenőrizzék, szabályosan parkolták-e le járművüket. Bár az ígéretek szerint ezekben a napokban a temetők környékén (és csak ott) a rendőrség rugalmasan kezeli a szabályokat, a mások közlekedését akadályozva, veszélyeztetve parkoló autókat elszállíttatják. A tulajdonosaikat később meg is bírságolják.

Saját érdekükben ellenőrizzék, hogy semmiféle érték ne maradjon a kocsi utasterében. Ilyenkor a tolvajok is a temetők környékén lebzselnek, és sokan vannak köztük, akik akár csak egy pár száz forintos értékért is képesek betörni az autó ablakát. Személyes iratokat, pénzt, bankkártyát még a csomagtartóban sem célszerű tárolni ilyenkor (sem).

A motorral, kerékpárral érkezők is gondoskodjanak járművük megbízható rögzítéséről. A tolvajok nem szívbajosak, ha már kimentek a „terepre”, visznek mindent, ami könnyen mozdítható és pénzzé tehető. Próbálják jól látható helyen lezárni kerékpárjukat, motorjukat, és – még otthon – szereljenek le róla mindent, ami nem feltétlenül szükséges, viszont a tolvajokat csábíthatja; sebességmérő, ha még napvilágon jönnek, mennek, a lámpa is otthon maradhat, és a drágább csengő vagy duda is…

A sír gondozása és az emlékezés perceiben se hagyja senki magára táskáját, értékeit. A tolvajoknak elég egy pillanat, és elemelik a sírkövön hagyott táskát, kulcsot, bármit. Még annyi időre sem célszerű magára hagyni a táskánkat, amíg friss vízért megyünk a virágainknak, vagy kidobjuk a már elszáradtakat a pár lépésre lévő konténerbe.

Lehetőség szerint – különösen az idősek és a hölgyek – ne maradjanak sötétedés után, főleg nem egyedül!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.