Miért gyűjtötték a nyugdíjasok adatait Tatabányán?

Törvénytelenül gyűjtötte a helyi nyugdíjasklubok tagjainak személyes adatait a tatabányai önkormányzat, a jogsértést az adatvédelmi hatóság is megállapította - közölte Lukács Zoltán MSZP-s képviselő, aki a város fideszes polgármesterétől vár választ arra, hogy ki rendelte el az adatgyűjtést.

Az önkormányzat 2012-ben a korábbi évektől eltérően ahhoz kötötte a nyugdíjasklubok anyagi támogatását, hogy a tagok megadják személyes adataikat (nevüket, lakcímüket, születési dátumokat). Lukács Zoltán szocialista politikus szerint mivel eddig nem volt szükség adatszolgáltatásra, az információkat a városvezetés politikai célokra - például a regisztrációs kampányban - akarta felhasználni. A tatabányai nyugdíjasklubtagok száma ezres nagyságrendű.

Az MSZP-s képviselő elmondta, beadvánnyal fordult az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amely megállapította, hogy jogsértés történt, az önkormányzat már az adatgyűjtés megkezdésével törvényt sértett, mert nem jelentette be az adatkezelést.

A NAIH szerint az önkormányzati támogatás megállapításához nem volt szükség ilyen részletességű adatgyűjtésre, és a nyugdíjasokat arról sem tájékoztatták, kik ismerhetik meg személyes adataikat, és meddig tartják nyilván azokat - közölte.

Az önkormányzat egyébként csak több hét elteltével, a hatóság második felszólítása után semmisítette meg az adatokat.

Lukács Zoltán kérdéssel fordult Schmidt Csabához, Tatabánya fideszes polgármesteréhez, a többi között választ várva arra, hogy ki döntött az adatgyűjtés elindításáról. Egyúttal független szakértői vizsgálatot sürgetett annak igazolására, hogy az önkormányzat számítógépes rendszeréből csakugyan törölték a szóban forgó adatokat, és nem készült róluk másolat.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese elfogadhatatlannak minősítette az adatgyűjtést, és bocsánatkérésre szólította fel a városvezetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.