Miért ne parkolhatnának ingyen a képviselők?

Akár ingyen is parkolhatnának az országgyűlési képviselők – vezette elő a parlament igazságügyi bizottságában egy jobbikos képviselő. Végül úgy ítélték meg, ebből balhé lenne.

Felháborodást okozott hétfőn az az ötpárti egyetértéssel beterjesztett törvényjavaslat, amely lehetővé tette volna, hogy a parlamenti képviselők autópálya-matricát is vásárolhassanak a nekik járó üzemanyagkártya terhére. Az ötletet elég rosszul időzítették: akkorra, amikor a kormány fizetőssé teszi az M0-s körgyűrűt. A más – például irodahasználattal kapcsolatos – részleteket is tartalmazó javaslat sürgős tárgyalását minden frakció támogatta, így a hétfői vita után kedden már dönthettek is volna róla. De a botrány miatt a Fidesz végül levette a napirendről az indítványt.

Az igazságügyi bizottság által benyújtott törvényjavaslat azt is megengedte volna, hogy a képviselők a minimálbér 30 százalékának, tehát nagyjából 30 ezer forintnak megfelelő telefonkeretük terhére használják a mobilparkolási rendszert. A politikusoknak ugyanis most – a parlamenti mélygarázst és a képviselői irodaház előtti parkolót leszámítva – fizetniük kell a parkolásért.

A bizottság múlt keddi ülésén viszont felvetődött, hogy nem feltétlenül van ez így jól. Apáti István jobbikos képviselő azt mondta, ingyenessé tehetnék a képviselőknek a parkolást.

„Sokkal egyszerűbb lenne, ha az Országgyűlés Hivatalától kapott képviselői parkolói kártya látható helyen való elhelyezése eleve díjmentesítené az egészet; (…) nem terhelnénk vele az üzemanyagkártyát vagy a mobiltelefon-keretet. Egy körlevelet, utasítást kellene kiadni valamennyi közterületesnek, hogy ne szabjanak ki bírságot, vagy az elindult eljárások megszüntethetők. Szerintem ezt technikailag le tudjuk bonyolítani. És akkor sokkal inkább eladható a közvélemény, a választópolgárok felé is, hogy nem az van, hogy na, ezek már ezt is ebből fizetik, hanem kitesszük azt a kártyát, amit kiteszünk itt az irodaház előtt is, az ország bármelyik pontján, ahol parkolási díjat szednek – ugye, elég sok ilyen hely van – és akkor ez önmagában díjmentesíti a parkolást. Szerintem ez sokkal ésszerűbb lenne” – idézi a parlament honlapján még nem elérhető jegyzőkönyv Apátit.

Apáti észrevétele azért érdekes, mert a plenáris vitán párttársa, Novák Előd elfogadhatatlannak nevezte az indítványt, a Jobbik pedig később közleményt adott ki, azt állítva: frakciójuk „természetesen” nem támogatja a képviselői javadalmazás bővítését, köztük a parkolás ingyenessé tételét. Pedig az eredeti javaslat szűken értelmezve nem is szólt ingyenes parkolásról, csak arról, hogy a képviselők a mobilkeretük rovására fizethessék ki a parkolási díjat. A teljes ingyenességet éppen Apáti István vetette fel – ahogy azt is, hogy ne csak üzemanyagot, hanem például kenőolajat, motorolajat, szűrőket is vehessenek a képviselők a Mol-kutaknál a kártya terhére.

„Ezt most kellene, egy füst alatt rendezni. (…) Azt javaslom, hogy ezt most fontoljuk meg, mert nem jó ezt a kérdést a jellege miatt havonta vagy félévente újra megnyitni” – mondta a jobbikos politikus.

A fideszes Papcsák Ferenc a bizottsági ülésen azt mondta: mivel minden képviselőcsoporttal egyeztettek, szerinte változatlan formában kellene benyújtani a javaslatot a parlamentnek.

Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke pedig felidézte: korábban a képviselői igazolvánnyal ingyen használhatták a tömegközlekedést, de akkor az Országgyűlés fizetett ezért a közlekedési cégeknek. Akkoriban felvetődött az ingyenes parkolás lehetősége is, vagyis az, hogy a parlament minden társaságnak fizessen átalanydíjat. A politikus szerint a probléma, ami miatt nem lehet a parkolást ingyenessé tenni, az, hogy a kiváltságot nem az Országgyűlés adná, hanem a parkolási vállalatokat kényszerítenék erre. „Ebből balhé lesz!” – figyelmeztetett Rubovszky.

Azt viszont, hogy az eredeti törvényjavaslatból is, a múlt keddi bizottsági ülésen még nem érzékelték a politikusok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.