„Miért dicsérik itt Istent, ahol az ember jobbára csak káromkodni tud?”

Isten fia emberré lett, hogy mi Isten fiaivá lehessünk, alászállt a földre, hogy megnyissa az utat mennybe emelkedésünkre - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pénteken Budapesten, karácsonyi igehirdetésében.
Úgy fogalmazott: „Isten magára vette halandóságunkat, hogy közölje velünk halhatatlanságát, felvette erőtlenségünket, hogy erejével megerősítsen minket, és osztozott szegénységünkben, hogy gazdagságát átruházza reánk." Ő a legnagyobb csoda, ebbe a csodába vágyakoztak beletekinteni az angyalok - tette hozzá.

Angyalok seregei szálltak alá, adtak hírt, és irányították „ellentmondást nem ismerő fenségességgel" a pásztorokat Máriához, Józsefhez és a kisdedhez. Nem puszta angyali szolgálat volt ez, hanem "valami roppant titok föltárása". Az üdvösség titkába akartak betekinteni az angyalok - mondta a református püspök.

„Miért dicsérik itt közöttünk, az ember világában Istent, ahol az ember jobbára csak káromkodni tud, miért hirdetnek békességet ebben a világban, ahol napról napra, évről évre ember ember ellen fordul" - tette fel a kérdést Bogárdi Szabó István. Mert Isten alkalmatlan időben alkalmas időt támaszt, és az angyalok szíve vágya, hogy belenézzenek ebbe a nagy titokba, hiszen ez a titok nagyobb, mint a mennyek összes dicsősége - adta meg a választ.

Karácsonykor az angyalok „vágyakoznak beletekinteni, miként lett Isten emberré, miként szerzett az embernek szabadítást, és miként hozta el az üdvözítő a megváltást, az üdvösséget" - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.