Miért nem válaszolt Pintér Steiner Pál 4. számú kérdésére?

Minden alapot nélkülöz a képviselő úr értesülése, amely szerint a Belügyminisztérium 2013. január elsejétől a csendőrség újraalakítását tervezi – egyebek között ezt írta Pintér Sándor belügyminiszter Steiner Pál (MSZP) képviselő írásban feltett kérdésére válaszolva. Steiner a múlt héten tette fel írásbeli választ igénylő kérdéseit a miniszternek, hat pontba szedve a csendőrség újraszervezésével kapcsolatos aggályait. Pintér egy híján valamennyi észrevételére és kérdésére válaszolt.

Írásbeli választ igénylő kérdésben kérte számon Pintér Sándor belügyminiszteren Steiner Pál (MSZP) országgyűlési képviselő, miért hívott össze június 18-ára egy megbeszélést a csendőrség újraszervezéséről. Steiner sérelmezte, hogy a meghívót csak egy nappal az esemény után kapta meg, bár jelezte, ha időben hívják, valószínűleg akkor sem tett volna eleget a miniszter felkérésének.

Steiner emlékeztetett, hogy az Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottság május 21-i ülésén a Jobbik egyik képviselője vetette fel a miniszternek, hogy „nem gondolja-e úgy, hogy az elmúlt két év küzdelmének, erőfeszítésének fényében valójában helyes és indokolt lenne a csendőrség felállítása?” Steiner emlékeztette Pintért, hogy ekkor nyomatékosan felhívta a figyelmét, hogy a téma kapcsán vegyék majd figyelembe, milyen szerepet játszott a csendőrség a magyar holokausztban és a deportálásokban.

Miután a megbeszélés a csendőrség újraszervezéséről megtörtént, Steiner arra volt kíváncsi, hogy a találkozón figyelembe vették-e a Párizsi Békeszerződés vonatkozó rendelkezését, amely tételesen tiltja a magyar állam területén minden fasiszta jellegű politikai, katonai szervezet működését. Rákérdezett, milyen intézkedéseket kíván tenni a csendőrség feltámasztására irányuló, nyilvánvalóan törvénysértő kezdeményezésekkel szemben. Nem érzi-e úgy, kérdezte később, hogy az egyeztetés összehívásával bátorította azokat a szélsőséges erőket, amelyek már eddig is sokat ártottak Magyarország hírnevének, nemzetközi megítélésének?

Pintér válaszában rámutatott, hogy mint azt a különböző dokumentumok bizonyítják, a meghívót még június 8-án postázta a tárca, s azt június 11-én a képviselő munkatársai át is vették. A képviselő egyéb állításairól szólva pedig azt írta: „Ön azt sugallja, hogy a csendőrség újraalakításáról akartam megbeszélést tartani. Ez hamis, én a csendőrség újraalakításának elutasítója vagyok, mély szakmai meggyőződésem, hogy az a szervezet, a csendőrség, népies nevükön: zsandárok, akik az 1848–49-es szabadságharc résztvevőinek a felkutatásában és halálában felelősök, akik a holokauszt részesei, katonai szervezetükkel, nevükkel nem lehetnek Magyarországon rendfenntartó erők”.

Pintér visszautasította Steiner azon megfogalmazását, miszerint ő akart megbeszélést tartani. „Ez bennem fel sem merült – írta Pintér, majd később így folytatta: – Az viszont felmerült, hogy Ön is járuljon hozzá véleményével, ismeretanyagával a csendőrséget elutasító álláspontom erősítéséhez… Sajnos ezt a támogatást nem kaptam meg”.

Ezt követően levelében Pintér Sándor pontonként válaszolt Steiner kérdéseire. Röviden: 1) Nem volt a beszélgetés tárgya a Csendőrség újraalakítása, ezért nem kellett tekintettel lenni a Párizs Békeszerződés egyetlen cikkelyére sem. 2) Senki nem kezdeményezte a megbeszélésen a csendőrség újraszervezését. 3) Magyarország belügyminisztere nem tett olyan kezdeményezést, amellyel bátorította volna a szélsőséges erőket. 5) Nemzetközi közvélemény előtt is nyíltan vállalható, hogy a belügyminiszter beszélget megválasztott parlamenti képviselőkkel. 6) Minden alapot nélkülöz a képviselő értesülése, miszerint a belügyminisztérium 2013. január elsejétől a csendőrség újraalakítását tervezi.

Levele végén Pintér leszögezte: ha a témával kapcsolatban provokációról beszélhetünk, akkor azt Ön követte el. „Én a jelenlegi magyar kormány belügyminisztere nem tartom lehetségesnek a csendőrség magyarországi újraalakítását” – jelentette ki végül Pintér, majd arra kérte Steinert, „mielőtt bárki felvetné, hogy a 4. kérdésére nem válaszoltam, kérem mondja el, hogy 4. számú kérdés nem volt”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.