Mi vagyunk a rendszerváltók, de ők vannak kormányon

Mi vagyunk a rendszerváltók, akiket meg leváltottunk, azok kormányon vannak. Ugyanazok vannak kormányon, lényegében, akik húsz éve - erről beszélt közel egy órás beszéde során Orbán Viktor.

Fidesz elnöke az évadzáró választmányi ülésén, a Magyarországi Református Egyház Ráday utcai Dunamelléki székházában így adta meg a hangütést: amikor a parlamenti patkóban végigpillant, eszébe jut a rendszerváltás, s egy mexikói ősi indián mondás: Ahol vannak dinoszauruszok, ott vannak bébiszauruszok is.

De ez volna a kisebbik baj. Az igazi baj Orbán szerint az, hogy Magyarországon ugyanúgy válsághelyzet van, mint 20 évvel ezelőtt, ugyanúgy csőd fenyeget. Kormányozni nem tudnak, választani meg nem akarnak - ez jellemezte szerinte a rendszerváltás előtti garnitúrát, de illik a megállapítás a most hatalmon lévő szocilistákra, a 2008-as helyzetre is - tette hozzá.

Orbán emlékeztetett arra is, hogy a kommunisták és a volt kommunisták is folyamatosan használják a reform szót: ez mellvéd az igazi szándékok elfedésére. - De attól, hogy egy pártállami titkosszolgálati tiszt bankár lesz, nem változik meg, ahogy egy ifjú kommunista sem, ha milliárdos lesz. - Ha egy szamár beutazza a világot, nem fog lóként visszatérni.

A Fidesz elnöke szükségesnek tartotta közölni: a Fidesz hétfőn a Parlamentben nem szavazza meg a költségvetést, azért sem, mert "ez a költségvetés jogszabálysértő, törvényellenes, alkotmányellenes" - hangoztatta . "Ha egy költégvetés gazdasági teljesítménynövekedésre számít általában, de közben az önkormányzatnál bevétel-növekedést tervez, az nyilvánvalóan nem felel meg a valóság elvének" (Orbán Viktor nyilván gazdasági teljesítmánycsökkenést akart mondani- a szerk.).

Volt oldott hangulatú hozzászólás is. "Celebeknek" nevezte Bácskai János, a Fidesz-KDNP ferencvárosi parlamenti képviselő-jelöltje azokat a fideszes polgármestereket, akiktől támogató levelet kapott a kampánya során, illetve akik segítettek neki. Végül egy "Hajrá Ferencvárossal !" fejezte be felszólaását.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, XII. kerületi polgármester azt azért szóvá tette, hogy Bácskai János "lecelebezte" a fideszes polgármestereket, s pontosított: nem ő, hanem Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester írt Bácskai Jánosnak levelet. "De szívesen gyűjtök akár kopogtatócédulákat is" - tette hozzá ironikusan.

"Hogyan jutottunk el Fekete Jánostól Veres Jánosig?" - ezt a folyamatot elemezte Varga Mihály, aki felszólalása elején megjegyezte: már a vízcsapból is a válság folyik. A felelős ellenzék számára szerinte a legfontosabb a tűzoltás: a kormány tegyen lépéseket a banki stabilitásért, banki betét-limitek felemeléséért, s a Fidesz ezeket kezdeményezte is. Varga Mihály közölte: hétfőn szavaz a parlament a bankmentő csomagról, s a Fidesz ezt támogatja. Az emberi test a vérkeringés nélkül nem működik, a pénzügyi szektorra éppúgy szükség van - indokolta a Fidesz-álláspontot Orbán Viktor volt pénzügyminisztere.

(Egyperces néma felállással tisztelgett a Fidesz országos választmánya ma délelőtti ülésén - meghalt Ács János, Tapolca fideszes polgármestere.)

Orbán Viktor a Fidesz évadzáró választmányi ülésén
Orbán Viktor a Fidesz évadzáró választmányi ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.