Mi is az a hungarikum?

Törvény készül a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, s a tervezet már megtalálható a kormány.hu portálon. A jogszabály alapján sok-sok bizottság jön majd létre, hogy elősegítse a Magyar Értéktár összeállítását.

Törvény készül a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, s a tervezet már megtalálható a kormány.hu portálon
Bernadett Szabó 2009.12.27. Digitális Koppány hús Hungarikum bolt, hungaricum

„A nemzeti összetartozás, egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében hazánk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, a dokumentációt a kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket pedig ápolni kell” – olvasható az előterjesztés bevezető részében a kormányzati portálon.

A javaslat leszögezi: „a magyar nemzeti értékek, és azokon belül a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek, melyek jelentősen öregbítik hírnevünket, növelhetik megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon”.

A nemzeti értékeket részben az állami szerveknek kell azonosítaniuk, de a Magyar Értéktárba a megyei, illetve a települési önkormányzatok, de a határon túli  magyar közösségek által gondozott, illetve az  értékek is kiemelt védelmet élveznek majd, amelyek európai uniós vagy nemzetközi elismeréssel rendelkeznek.

A hungarikumok, tehát az olyan külön kiemelésre méltó magyar nemzeti értékek, amelyek a történelmi vagy a mai Magyarország területén jöttek létre, s egyediségükkel a magyarság szimbólumává váltak, a Hungarikum Nemzeti Bizottság döntése alapján a Hungarikumok Nemzeti Gyűjteményébe kerülnek.

A helyi önkormányzatok és a megyék települési, illetve megyei értéktár bizottságot hozhatnak létre, míg egyes szakminisztereknek – a vidékfejlesztésért, a természetvédelemért, a gazdaságpolitikáért és a kultúráért felelős tárcavezetőknek – önállóan is meg kell határozniuk az ágazati értéktárba kerülő nemzeti értékek körét.

A Hungarikum Nemzeti Bizottság – amelynek tagjai többek között az MTA, az országgyűlés, illetve a négy miniszter delegálja, de két főt a határon túli magyarok is küldhetnek – a Magyar Értéktárban összesíti és gondozza a települési, a megyei és az ágazati értéktárak, valamint a határon túli értékek adatait – olvasható a tervezetben. A grémium elnöke a vidékfejlesztési miniszter lesz.

A hungarikumokat tanúsító védjeggyel látják el – a javaslat erről is rendelkezik. A védjegy használatát pályázati úton kiválasztott vállalkozásoknak engedélyezhetik.

Az előterjesztés szerint a bizottság első alkalommal jövő év végéig tájékoztatja a parlamentet a nemzeti értékek azonosításáról és rendszerezéséről. Az értéktár tartalmáról interneten és más módon a közvéleményt is tájékoztatni kell. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.