Mi a hír a közmédiának?

Václav Havel egykori magyar szakácsnőjének könyve igen, a Mérlegen az Alaptörvény című kötet bemutatója Sólyom László, Stumpf István, Dienes-Oehm Egon, Kukorelli István és Tölgyessy Péter felszólalásával nem.

Az MTI főszerkesztője szerint nem követtek el hibát, csak a szakmai protokollhoz tartották magukat akkor, amikor a nemzeti hírügynökség szerdán nem tudósított a Mérlegen az Alaptörvény című kötet szerdai bemutatásáról, amelyen Sólyom László volt köztársasági elnök, Stumpf István és Dienes-Oehm Egon alkotmánybírók, Kukorelli István volt alkotmánybíró és Tölgyessy Péter is felszólalt.

A rendezvényről az összes mértékadó hírportál és újság beszámolt, a nemzeti hírügynökség munkatársa is jelen volt, de tudósítás nem született belőle.

Az ügyben megkerestük Toót-Holló Tamást, a távirati iroda nemrég kinevezett hírfőszerkesztőjét. Toót-Holló közölte: azért nem adtak hírt a rendezvényről, mert a távirati iroda szakmai protokollja szerint nem magától értetődő, hogy beszámoljanak egy profitorientált könyvkiadó bemutatójáról, a Mérlegen az Alaptörvény című kiadványt pedig a HVG-ORAC Kiadó adta ki. A főszerkesztő ugyanakkor elismerte azt, hogy a könyvbemutatón megjelent személyiségek mindegyike a közélet fontos szereplője, akinek más, ahogy Toót-Holló fogalmazott, egy nem profitorientált rendezvényen történő felszólalásáról a távirati iroda természetesen beszámol.

A főszerkesztő elismerte azt is, hogy a helyszínen tartózkodott a hírügynökség egyik kollégája. – Őt azonban azért küldtük oda, hogy interjút készítsen Tölgyessy Péterrel Antall József halálának 20. évfordulója alkalmából, ám az egykori politikust végül a hírügynökség munkatársa nem tudta megszólaltatni – mondta Toót-Holló, hozzátéve, ebben a témában Boross Péter volt miniszterelnök, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Franz Vranitzky volt osztrák kancellár is a távirati iroda rendelkezésére állt.

Megjegyezendő: az MTI az elmúlt egy hónapban több mint egy tucat könyvbemutatóról számolt be, a nemzeti hírügynökség prágai tudósítója még arról is adott tudósítást, hogy újabb szakácskönyvet adott ki Václav Havel egykori magyar szakácsnője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.