Senki sem védi meg Lázártól a dolgozókat?

Akár állami intézményekben is ellenőrizhetné a törvényes munkaidő betartását a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága. Amit talán meg is kellene tennie, hiszen maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki, hogy náluk a munkaidőnek csak kezdete van, vége viszont nincs. Aki náluk dolgozik – tette hozzá –, annak tudnia kell, hogy ott „elsősorban szolgálatot és nem munkát vállal”.
Tavaly utcára vonultak a köztisztviselők. Most is lenne rá okuk
Tavaly utcára vonultak a köztisztviselők. Most is lenne rá okuk
Soós Lajos / MTI

A Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra, hogy tízórás munkarendre állhat át a Miniszterelnökség után több minisztérium, illetve háttérintézmény is. Lázár János ezt nem cáfolta, hanem még rá is tett egy lapáttal: „ha kell, akkor nem napi 10, hanem 12 órán át” dolgoznak azon, hogy „Magyarország Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő országa legyen”.

Nem árt leszögezni, a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény hatálya kiterjed valamennyi állami és magánfoglalkoztatóra. A hivatal területi szerveinek – vagyis a kormányhivatalokon belül működő munkaügyi felügyelőségeknek – pedig egyebek mellett „a munka- és pihenőidőre, a munkaviszonyra vonatkozó szabályban előírt rendelkezések” betartását is vizsgálnia kell.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törtvény ezzel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a kormánytisztviselők esetében a „teljes napi munkaidő napi nyolc óra (általános teljes napi munkaidő). A munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8 órától 16.30-ig, pénteken 8-tól 14 óráig tart (általános munkarend)”. Ettől kivételesen el lehet térni – általános és határozatlan ideig tartó túlmunkát elrendelni viszont jogellenes –, de nagyobb időszak átlagában a heti negyvenórás átlagnak ki kell jönnie, különben a túlmunkát ki kell fizetni.

Tehát lenne mit ellenőriznie a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnak, és nem csak a Miniszterelnökségen. Számos más helyen szintén bevett gyakorlat ugyanis, hogy a munkaidő nem ér véget fél ötkor. Mindezek okán írásban kérdeztük a hivataltól, hogy az államigazgatási szervek esetében is folytatnak-e rendszeres munkaügyi vizsgálatot, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A hatályos szabályozás szerint a felügyelőségek hivatalból, illetve panasz vagy közérdekű bejelentés alapján járhatnak el. Így nincs akadálya annak, hogy a hatóság maga intézkedjék. Lázár keddi – önfeljelentéssel felérő – közleményét viszont tekinthetik akár közérdekű bejelentésnek is. Azt azonban, hogy kezdenek-e ezzel valamit, nem sikerült megtudnunk.

Munkaügyi kérdésekben járatos forrásunk egyébként azt állította, hogy állami hivatalokban nemigen szoktak ellenőrzést tartani. Valószínű, hogy ezzel a gyakorlattal nem most fognak szakítani, hiszen a napokban került nyilvánosságra a hír: megszűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a kormányhivatalok munkaügyi felügyelőségei felett mely tárca vagy országos hatáskörű szerv gyakorolja majd a szakmai felügyeletet. Az viszont bizonyos, hogy Lázár területi közigazgatásért felelős államtitkára látja el „a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének irányítását”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.