Mi kerül 230 ezerbe a legegyszerűbb temetésen?

A legegyszerűbb urnás temetést rendelte nagypapájának egy szombathelyi férfi, mégis 230 ezer forintot kellett fizetnie. Furcsállotta, miért kell a hűtőhasználati díj mellett az elhunyt hűtéséért is külön fizetnie. A temetkezési vállalkozó először nem nyilatkozott, aztán megmagyarázta.

A legegyszerűbb urnás temetést rendelte nagypapájának a nyugat.hu egyik olvasója, és nagyon meglepődött, amikor így is 230 ezer forintot számláztak neki. Amikor tüzetesebben átnézte a számlát, több tételnél úgy tűnt számára, mintha ugyanazt a tevékenységet kétszer is leszámlázták volna.

Hatnapos hűtőhasználati díjként például 4763 forintot kértek. További 8763 forintot kellett fizetnie, amiért hat napig hűtötték az elhunytat. Hamvasztó üzemi szolgáltatás címén 28 ezer 321 forintot kértek tőle. Krematóriumi üzemi szolgáltatás címén további 11 ezer 684 forintot.

Ügyintézés címén 11 ezer 684 forintot kellett kifizetnie. A temetés felvételéért, szervezéséért további 10 ezer 795 forintot. Az urnaleeresztő 6541 forintba, a műanyagbetét 4864 forintba került. Egyszeri hulladékszállítási bevétel címén kértek további 3054 forintot.

A portál megkereste a számla kiállítóját, a Vas Megyei temetkezési Kft.-t, amelynek ügyvezetője, Kiskós Ferenc annyit mondott az újságírónak, hogy nézze meg az árlistát, pontosan annyit számoltak, amennyi azon szerepel. Arra a kérdésre azonban, hogy miért vannak ott ennyire hasonló tételek, nem kívánt nyilatkozni.

Amikor azonban a portálon megjelent a cikk, akkor a temetkezési cég ügyvezetője helyreigazítást követelt, és levele változatlan formában való közzétételét.

A levél meg is jelent a portálon, abból tartalmilag és nem szó szerint idézzük Kiskós Ferenc indoklását az egyes tételekre. A hűtőhasználati díj nem a temetkezési vállalat bevétele, hanem az önkormányzaté. Az elhunyt hűtése tétel fejében a temetkezési vállalat fizeti a villanyszámlát, javíttatja és karbantartatja a halott-hűtőket.

Jogosan számítják föl szerinte az urnaleeresztő hat és félezer forintos árát, mert az lent marad a sírban az urnával együtt. A 4800 forintos műanyagbetét az a műanyag zsák, amelybe a halottat teszik. Ezt a hozzátartozó azért nem látta, mert elégették a halottal együtt. Az egyszeri hulladékszállítási hozzájárulással azt fizetik ki, hogy majd eltakarítják a koszorúkat, ha elszáradnak.

Az ügyvezető igazgató azt ígéri, tisztázza az "alapvető fogalmi tévedéseket",  ám levelében nem találtunk magyarázatot arra, miben különbözik a 28 ezer forintos hamvasztó üzemi szolgáltatás a 11 ezer forintos krematóriumi üzemi szolgáltatástól.

A temetkezési vállalat vezetője csodálkozásának ad hangot, miért nem az ügyfélszolgálatukhoz fordult a panaszos. Ott ugyanis minden ügyfélpanaszt rövid határidővel, írásban megválaszolnak.

A panaszos még egy tarifáról beszámolt, amely nem a temetés közvetlen költsége, de alapvetően hozzátartozik: a legolcsóbb ajánlat szerint 45 ezer forintért vésnék bele a nagypapa nevét a síremlékbe.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.