Egyre tisztább a Balaton, de támad az amurgéb

A Balaton vízminősége kezd visszatérni az 1960-as évek első felének minőségéhez, a kékalga-virágzások előtti időszakhoz a foszforterhelést csökkentő beruházások hatására.
A Kaposvári Egyetem és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet egy uniós projekt keretein belül folytatott vizsgálatokat a balatoni élővilág változásairól - írja a Somogyi Hírlap.

– Az utóbbi évek szélsőségesen magas vízállása több szempontból is jelentős hatással volt a parti övre – említette kutatási eredményei közt az egyetem. – A víz felőli oldalon visszaszorult, míg a szárazföldi oldalon terjedt a nád. A vízszintemelkedés 2014-re javította a nagyméretű, szabad szemmel is látható gerinctelen állatok életfeltételeit is, ezáltal javultak például a pontyfélék szaporodási feltételei, nőtt a táplálékbázisuk.

A Balaton déli vízgyűjtőjén található Nyugati-övcsatorna vízrendszeréből ugyanakkor első alkalommal mutatták ki egy idegen, úgynevezett inváziós halfajta, az amurgéb egyedeit. Az amurgéb inváziójának még csak a kezdeti terjedési fázisa zajlik, ám az egyedszám később várható robbanásszerű növekedése jelentősen kiszoríthatja az őshonos élőlényközösségeket.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.