Mezőhegyes: érvénytelen népszavazás

Érvénytelen volt a népszavazás Mezőhegyesen szombaton, ahol a helyiek arról nyilvánítottak véleményt, hogy a település Békés megye helyett tartozzon-e inkább Csongrád megyéhez.

A választási bizottság elnöke, Perlaki János elmondta: a választásra jogosultak 23,49 százaléka adta le voksát a város hat szavazókörében, az érvényességhez 50 százalék plusz egy fő részvételi arányra lett volna szükség. A 4 742 szavazásra jogosult közül 1 115-en járultak az urnákhoz.

Mezőhegyesen a helyi, véleménynyilvánító népszavazásra azután került sor, hogy az önkormányzat szándéknyilatkozatot fogadott el tavaly augusztusban arról, hogy a település kiválik Békés megyéből, és Csongrád megyéhez csatlakozik. A képviselő-testület és a városvezetés szerint a szomszédos megyében Mezőhegyes erősebb térségi pozíciót tölthet be, jobbak az esélyei a felzárkózásra. A képviselő-testület december 28-án döntött a helyi népszavazást elrendeléséről, arra kérve a lakosságot, nyilvánítson véleményt az "Akarja-e, hogy Mezőhegyes Csongrád megyéhez csatlakozzon" kérdésről.

Érvénytelen véleménynyilvánító szavazás esetén is dönthet úgy a település önkormányzata, hogy él a törvényi lehetőségekkel, és a megyeváltás ügyét elindítja a hivatalos úton. A megyeváltásról a Békés Megyei Önkormányzat pénteken foglalt állást, a testület nem támogatta a település kiválását, a Csongrád Megyei Önkormányzat április 27-i ülésén hoz döntést a kérdésben.

Kovácsné, Faltin Erzsébet (független) polgármester elmondta: a testület kedden dönti el, hogy a megyeváltásról szóló kérelmet továbbítják-e a Békés Megyei Kormányhivatalhoz, amit a jogszabályok szerint április 30-ig kell beadni.

A Békés Megyei Kormányhivatal a kérelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak továbbítja, a szaktárcának augusztus végéig a javaslatot el kell juttatni a kormányhoz jóváhagyásra, a javaslatról az Országgyűlés hoz végső döntést, az ügymenet szerint december 31. a végső határidő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.