Mézesmadzag helyett morzsák

A patikaalapítási szabályok szigorítását, azaz erős piaci védelmet, doktori címet, valamint az úgynevezett gyógyszerészi gondozás jogszabályba illesztését kérték a karácsonyfa alá a gyógyszerészek a kormánytól. A nagy ajándék helyett azonban egyelőre be kell érniük némi morzsával – derült ki a Magyar Gyógyszerész Kamara szombati közgyűlésén.

Két éve, amikor az új gyógyszertörvény hatályba lépett számtalan addigi piaci előnyt vesztettek el a zömében családi vállalkozások. Részben megszaporodtak a gyógyszert árusító helyek, másrészt a jövedelmezőség a gyógyszerárak gyors változása miatt jelentősen mérséklődött. Azaz a kevesebb bevételen többeknek kellett osztozniuk. A kötelező kamarai tagság eltörlése pedig meggyengítette az érdekérvényesítés lehetőségeit is. Bár a Magyar Gyógyszerész Kamara eddig alig vesztett tagságából, az elnökség 2008-ra amolyan vizsgaévként tekintett: úgy vélték, ha tagjaik eredményesnek ítélik az érdekvédelmet, akkor biztosan maradnak, ha kevésnek, úgy távozásukkal tovább gyengíthetik a szervezetet.

Még maga az elnök, Horváth Tamás is csak félig sikeresnek minősítette tevékenységüket a közgyűlésen. Szomorúan konstatálta, hogy a szavazásra jogosultaknak pusztán harmada érkezett a budapesti fórumra. Közölte: a gyógyszertörvény a kétéves kamarai lobbizás ellenére tovább szedi az áldozatait. A legfontosabb követeléseiket – a patika alapítási és működtetési szabályok szigorítását – ugyan előbb benyújtották módosító indítványként a szocialista képviselők, azonban később vissza is vonták. Az elnök szerint a szocialisták színeváltozásának hátterében az áll, hogy a salátatörvényt és a jövő évi költségvetést az SZDSZ-szel akarták megszavaztatni. Az SZDSZ pedig ennek feltételéül szabta a liberális gyógyszerpolitika fenntartását.

Horváth Tamás a lobbizás eredményeként említette, hogy három fontos javaslatuk mégis csak része a parlament előtt lévő gyógyszertörvény módosításnak: így a jövőben törvény mondja ki, hogy van különbség a gyógyszerészi tevékenység és a kereskedelem között, valamint bővül gondozási feladatokkal a szakmai kompetencia-lista. A jövőben a gyógyszerészi diplomához is jár a doktori cím – mondta az elnök. Hozzátette: természetesen a gyógyszertörvényt érintő, ám visszavont javaslatokkal kapcsolatban az elnökség egyeztetett a szocialista frakció vezetésével. A kormánypárti politikusok kilátásba helyezték a gyógyszertörvény márciusi „újranyitását”. Azt, hogy mindez mézesmadzag, vagy érdemi ígéret – mindenki döntse el maga – mondta az elnök. „A politika foglyai vagyunk, és hiába csalódtunk – mondta – tárgyalni fogunk a jövőben is, mint eddig mindig: a kamara vezetőinek az a feladata, hogy harag és elfogultság nélkül minden lehetőséget megragadjanak a szakma érdekében.”

A közgyűlésen megjelentek még csalódottabbak lettek volna, ha hallják, hogy Kökény Mihály szocialista képviselő miként kommentálja kérdésünkre az elnök szavait. Az egészségügyi bizottság elnöke azzal hárította el a pálfordulás vádját, hogy képviselőtársainak nem kellett a javaslataikat visszavonniuk, mivel azok házszabály-ellenesek voltak, így eleve alkalmatlanok arra, hogy azokkal a gyógyszerészek kedvére tegyenek. Kökény szerint arra is kicsi az esély, hogy tavasszal majd megtörténik, ami most elmaradt, ugyanis ők nem ígérték a kamarának a gyógyszertörvény újranyitását, csak azt jelezték, hogy a patikák ellenőrzése nyomán majd megvizsgálják, hogy van-e ok az üzemeltetési szabályok megváltoztatására.

Magyar Gyógyszerész Kamara közgyűlése
Magyar Gyógyszerész Kamara közgyűlése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.