Mézeskaláccsal küzdenek Geréb Ágnesért

Geréb Ágnes egyéves házi őrizetének évfordulóján hazai és külföldi magánszemélyek, emberi jogi jogvédők, valamint szakmai szervezetek létrehozták az „Igazságot Geréb Ágnesnek” Mozgalmat.

Céljuk, hogy "igazságot és egyenlő bánásmódot" kapjon az orvosnő. Közleményük szerint a nemzetközileg is elismert bába, szülész-nőgyógyász orvos, és pszichológus Gerébbel szemben kettős mércét alkalmaz az igazságszolgáltatás, koncepciós perek folynak ellene.

Úgy vélik, hogy ezt a következők támasztják alá: Geréb Ágnes az egyetlen olyan szülész-nőgyógyász Magyarországon, akinek szakmai felelősségét kizárólag büntetőeljárás keretében vizsgálják, nem pedig kompetens szakmai grémium előtt. Igazságügyi szakértőként kizárólag kórházi tapasztalattal rendelkező, "az otthonszüléssel szemben leplezetlen ellenszenvvel viseltető orvosok járnak el", kizárólag kórházi szülésvezetési protokollok alapján, ahelyett hogy intézeten kívüli szüléskísérésben jártas hazai szülésznők vagy nemzetközi szaktekintélyek bevonásával derítenék ki az igazságot.

Hozzáfűzik, hogy az eljáró orvos-szakértők szakmai hozzáértése is kérdéses, hisz az általuk számon kért eljárások legtöbbjét a WHO a megszüntetendő, vagy a kérdéses eljárások közé sorolja. A mozgalom szerint tovább erősíti a támadássorozat koncepciós jellegét a számtalan eljárási hiba. Ezek közül a legkirívóbb szerintük az egy éve tartó házi őrizet. - A kényszerintézkedést az ügyészség, illetve a bíróság a bűnismétlés veszélyével magyarázza, amely gondatlan bűncselekmény esetén fogalmilag kizárt - állítják.

A mozgalom véleménye szerint Geréb Ágnes helyzete az otthonszülés jogi szabályozása terén tapasztalt több évtizedes állami mulasztás következménye, ez sérti az ő, valamint a többi, intézeten kívüli szüléseknél közreműködő egészségügyi szakember tevékenységének szakszerű és pártatlan megítéléséhez fűződő jogát. Kedden a mozgalom tagjai a helyzet orvoslására tett javaslataikat tartalmazó levelet, "Igazságot Geréb Ágnesnek" felirattal díszített mézeskalács kíséretében adják át a közjogi méltóságoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.