Metró: a Fidesz levélben kérdez az EU-tól

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció levélben kér tájékoztatást a 4-es metró finanszírozásának támogatása ügyében Danuta Hübner EU-biztostól - közölte Tarlós István frakcióvezető szerdán Budapesten. Mi az oka annak, hogy az EU 2007 óta nem tudott döntést hozni a támogatás ügyében - kérdezik egyebek közöt a levélben.

A frakciószövetség eddig a metróberuházás EU-támogatása ügyében feltett kérdéseire "nehezen értelmezhető válaszokat" kapott, ezért döntöttek a levél megírása mellett - indokolta Tarlós István a sajtótájékoztatón a levél elküldését.

A politikus az EU regionális politikáért felelős biztosának írt levélben - amelynek magyar nyelvű változatát kiosztottak a sajtó képviselőinek - azt írja: "egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a tisztánlátás az Ön segítsége nélkül Budapesten nem lehetséges". Hozzáteszi: Budapest ellenzéki képviselői ma szinte semmit nem tudnak arról, lesz-e fedezete a beruházásnak.

A Fidesz-KDNP-frakció szeretné tudni - írja Tarlós István -, hogy mi az oka annak, hogy az EU 2007 óta nem tudott döntést hozni a támogatás ügyében, s azt is megkérdezi: Budapest városvezetése biztosított-e minden szükséges információt a döntéshez. Ennek kapcsán választ várnak még arra is, hogy mi az oka annak, hogy az EU még 2009 májusának elején sem hozhatja meg döntését.

A levél szerint arra is választ kívánnak kapni, hogy vár-e jelenleg választ az unió a budapesti városvezetéstől bármilyen kérdésre, és ha igen, akkor mire és mióta. Kíván-e bármiről újra tárgyalni az EU a magyar főváros vezetésével? - tudakolják.

A fővárosi ellenzék azt is megkérdezi az EU-biztostól, hogy mikorra várható reálisan a döntés, és milyen ütemben várható a támogatás; illetve kíván-e az unió bármilyen ok miatt, bármiről új eljárást indítani? A gazdaságossági számításokkal kapcsolatban az iránt érdeklődnek, hogy ezek kielégítőek-e.

A metró II. szakaszának támogatásával kapcsolatban pedig azt szeretné megtudni a fővárosi ellenzék, hogy ennek támogatásával foglalkozik-e az EU; a gazdaságosság a II. szakasz nélkül is kielégítően kimutatható-e, illetve hogy mi az esélye annak, hogy ez a metrószakasz támogatást kap.

Tarlós István értékelése szerint - melyet kifejtett a sajtótájékoztatón - az lenne a legrosszabb megoldás, ha a főváros kapna ugyan pénzt az EU-tól, de a szükségesnél kevesebb összeget. Ebben az esetben ugyanis nem lehet tudni, hogy a város vezetése - Budapest jelenlegi nehéz gazdasági helyzetében - honnan teremtené elő a különbözetet.

Közölte: az is megoldás lehet, hogy az EU elegendő támogatást ad - ami az ellenzék érdeke is -, bár ennek nincs jele. Hozzátette: erről a közös akaratról biztosították az EU biztosát is.
    Mint mondta, az is elképzelhető, hogy nem ad pénzt az unió, s ekkor megint hosszú időre leállna a beruházás. Úgy vélte, ebben az esetben a főváros nagy bajba kerülne, hiszen a kormány nem tud segíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.