Mészáros Lőrinccel üzletelnek Orbánék

Az ügylet lényegét tekintve egy üres, rehabilitációra váró bányagödröt vásárolt a miniszterelnök családjától Mészáros Lőrinc, a kormányfő bizalmasa – értesült a Magyar Narancs. Hogy az ismeretlen áron köttetett üzletnek mi az értelme, az egyelőre nem látszik: a DK szerint a milliárdossá vált Mészáros törleszt ebben a formában, de az is lehet, hogy Orbánék csak a rehabilitációs kötelezettségtől akarnak megszabadulni.

Az eheti Magyar Narancs írása szerint az Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának és testvéreinek érdekeltségébe tartozó Nehéz Kő Kft. úgy adott el egy négy hektáros felcsúti homokbányát Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek, hogy a homokot még tíz évig, a környezetvédelmi engedély lejártáig ők bányászhatják belőle. Az ügylet értéke nem ismert, mindenesetre a tulajdonosváltással egy időben eltűnt az ingatlan tulajdoni lapjáról egy 35 milliós jelzálogbejegyzés.

Egy hasonló nagyságú bánya (természetesen homokkal és a bányászati joggal együtt) 50-60 millió forintot érhet, vagyis ha piaci áron kötöttek szerződést a felek, akkor valószínűleg nem ez az évszázad üzlete. Az viszont nem világos, hogy mi szüksége lehet a milliárdos Mészárosnak egy 2025-re már feltehetőleg letermelt, üres bányagödörre, amit a környezetvédelmi engedély alapján akkor rehabilitálni kell (részleges feltöltéssel illetve erdőtelepítéssel).

Végső soron elképzelhető, hogy az Orbán bizalmát élvező polgármester a környékbeli birtokait gyarapította ezen a szokatlan módon, de azt sem lehet kizárni, hogy valamilyen terve van a területtel – egy üres bányagödör esetében a megfelelő engedélyek birtokában a halastótól a hulladéklerakóig sokféle hasznosítási forma szóba jöhet. A DK azzal a magyarázattal állt elő, hogy Mészáros így törleszt a miniszterelnöknek azért, mert néhány év alatt milliárdossá válhatott – ha ez igaz, akkor Orbánék kevéssel is megérik, vagy pedig irracionálisan magas árat kellett fizetni a bányatelekért.

Az Orbán-család bányászati érdekeltségei az utóbbi másfél évtizedben kormányoktól függetlenül számíthattak a hatóságok jóindulatára. Éveken át nem zavarta a hatósági szervezeteket, hogy Bicskén lakott területen rakják vasútra a Nehéz Kő teherautói által odaszállított kőzúzalékot, miközben az egész környéket a Google műholdképein is látható módon beterítette a kőpor, és a zajszennyezés is jelentős volt. Szintén nem találtak kifogásolnivalót abban, hogy a Fejér-megyei Gánt-Gránáson egy lakó- és üdülőövezet mellett alakítson ki kőzúzalék-feldolgozót a Nehéz Kő – ettől végül csak a jelentős lakossági ellenállás hatására állt el a cég idén júliusban.

Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. pedig jelenleg is zavartalanul bányászhat tőzeget Zalában egy olyan védett területen, ahol a környező bányatelkeken természetvédelmi okokra hivatkozva másoknak megtiltották a kitermelést. A Gánt Kő és Tőzeg engedélyét viszont tavaly meghosszabbította a környezetvédelmi hatóság, és költségvetési forrásból a közeli csatorna kotrását is megkezdték, ami szintén segíti a lápos vidéken a tőzegbányászatot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.