Mészáros Lőrinc kihívója nem fórumozhatott a faluházban

Hiába ígérték meg Felcsút független polgármester-jelöltjének, hogy pénteken este tarthat a helyi faluházban fórumot, tudtuk meg a Magyar Narancs írásából, a helyszínen kiderült: Horváth Juditot átverték.

Beindult a kampány Felcsúton is: péntek kora este Horváth Judit tartott volna fórumot a településen. Reggel még úgy tűnt minden rendben lesz, hiszen hétfőn az – Orbán Viktor miniszterelnök által februárban átadott – új faluház egyik munkatársa arról biztosította a független polgármester-jelöltet, hogy pénteken öt órától használhatja az épület nagytermét, ahová akár száznál is többen beférnek. Ám péntek délután a helyszínre érkezve a faluház portása először a magyarnarancs.hu munkatársaival közölte, hogy nem mehetnek be az épületbe – hacsak nem „gyúrni jöttek" az ott található konditerembe –, mert ott nem lesz semmiféle fórum.

Aztán a néhány perc múlva betoppanó Horváth Juditnak a hölgy meg is mutatta, hogy miért nem: egy képviselő-testületi határozatot vett elő, amelyben az szerepelt, hogy Felcsúton az önkormányzati tulajdonú épületekben senki sem tarthat politikai illetve pártrendezvényt, még akkor sem, ha úgymond „párt-független" eseményről van szó.

A felcsúti képviselő-testület döntése a dokumentum szerint az idén augusztus hetedikén rendezett rendkívüli ülésen született. Azonban a meghívókon és a döntéseket is közlő felcsúti honlap szerint akkor nem is szerepelt a napirendi pontok között olyan előterjesztés, hogy korlátoznák a politikai célú rendezvényeket az önkormányzat épületeiben. Azt, hogy akkor végül hoztak-e ebben a témában döntést, nem tudta meg a Magyar Narancs, mert az említett honlapra még nem töltötték fel az ülés jegyzőkönyvét, se a határozatokat, de a rendeleteket sem. A portás által mutatott határozat szövege alatt Dr. Sisa András jegyző és Mészáros Lőrinc polgármester neve szerepelt.

A Magyar Narancs szerint idén februárban épp azért módosított egy jogszabályon a felcsúti testület, hogy a faluházban lehessen pártrendezvényt tartani. Igaz, ez csak kivételes esetekre lett érvényes. "Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az Önkormányzat tulajdonában lévő épületek politikai jellegű pártrendezvények, kampányrendezvények megtartására történő bérbeadásához nem járul hozzá, azt nem engedélyezi.

A Képviselő-testület döntése vonatkozik az összes parlamenti és parlamenten kívüli pártra időszaktól függetlenül" - olvasható az előterjesztésben. És így szól a folytatás: "Kivételt képez az 1. pontban meghatározott tilalom alól a helyhatósági választás kampány időszaka, valamint az ehhez kapcsolódó időközi választás kampány időszaka." Azaz e módosítás alapján Horváth Juditnak joga lett volna fórumot tartani a faluházban - ezt azonban - új módosítás ide, vagy oda - mégsem tehette meg.

Horváth Judit a helyszínről felhívta a faluház munkatársát, aki néhány nappal ezelőtt engedélyezte számára a fórum megrendezését. A férfi elmondta, hogy vele is csütörtökön közölték felettesei, hogy Mészáros Lőrinc riválisa nem tarthat semmilyen rendezvényt a faluházban. Egyébként alig érkeztek néhányan a fórumra. Ráadásul ők is arról számoltak be, hogy a helyiek nem mernek nyíltan állást foglalni Mészáros Lőrinccel szemben. Horváth Judit – akit minden baloldali párt támogat – azt mondta, miközben a rendezvényét hirdető plakátjait osztogatta a napokban, szinte kivétel nélkül mindenki azt közölte vele, hogy nem fognak elmenni a faluházba, mert félnek a retorzióktól.

A Magyar Narancs újságírója egyébként észrevette, hogy az épület környékén Mészáros Lőrinc cégeinek autói feltűnően sokszor megálltak, egy Mészáros és Mészáros Kft.-feliratú jármű sofőrje a faluház mellől végig azt figyelte, hogy kik érkeztek volna a fórumra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.