Mesterházyt is meghallgatnák Simon-ügyben

Levélben tájékoztatta Mesterházy Attilát Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke arról, hogy a testület úgy döntött: meghívja következő, március 24-i ülésére is a szocialisták frakcióvezetőjét annak tisztázása érdekében, hogy Simon Gábor volt MSZP-s képviselő eltitkolt százmillióinak van-e köze a politikai élethez.

Rubovszky György az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, Mesterházy Attilának címzett levelében úgy fogalmaz: a bizottság eddigi vizsgálódása során egyetlen adat merült fel arra, hogy az eltitkolt pénznek nincsen köze a politikai élethez, ez pedig Mesterházy Attila nyilvánosan tett nyilatkozata. Ha ez a nyilatkozat hitelt érdemlően bebizonyosodik, okafogyottá válik az a kérdés, hogy az eltitkolt százmilliók összefüggésben állhatnak-e Simon Gábor országgyűlési képviselői, illetve MSZP-elnökhelyettesi tisztségével - mutat rá a politikus.

Azt írta, a kérdés tisztázása a politikai felelősség szempontjából feltétlenül szükséges, és a tisztázás fontosságát Simon Gábor idő közben megtörtént őrizetbe vétele csak fokozza. Kérte Mesterházy Attilát, hogy ha a bizottság ülésén nem tud megjelenni, részletesen tárja fel azokat az okokat, amelyek alapján azt nyilatkozta, hogy a kérdéses összeg Simon Gábor előéletéből származó "forrásfelhalmozás".

Rubovszky György felidézi: február 17-én kérte Mesterházy Attilát, adjon felvilágosítást arról, mire alapozza azt a nyilatkozatát, hogy az ügyben felmerült összeg nem függ össze Simon Gábor politikai tevékenységével, de nem kapott választ.

Rubovszky György arra is emlékeztet, hogy március 3-án a mentelmi bizottság úgy döntött, meghívja Mesterházy Attilát, és az említett kérdést tisztázni kívánja. Erre adott válaszában az MSZP frakcióvezetője kitért a vagyonnyilatkozat lefoglalására, továbbá közölte, hogy a "mentelmi bizottságnak a már rendelkezésre álló vagyonnyilatkozatokban szereplő adatkörön túl további adat kezelésére nincsen törvényes lehetősége", és hogy további információkkal nem rendelkezik, a bizottsági ülésre nem megy el. A meghívásnak nem is tett eleget, pedig a levélre még azon a napon választ kapott, amelyben szerepelt, hogy a testület mely határozat felhatalmazása alapján dolgozik - tartalmazza a bizottsági elnök levele.

Mesterházy: Ez csak kampány

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a választási kampány részének tartja a mentelmi bizottság összehívását és jelezte, hogy ebben nem kíván részt venni. Mesterházy Attila az MTI-hez is eljuttatott levélben válaszolt a mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnökének levelére. Eszerint Simon Gábor lemondott valamennyi párttisztségéről, kilépett a szocialista pártból, visszalépett a képviselő-jelöltségtől és lemondott parlamenti mandátumáról. Mesterházy Attila idézte Simon Gábor korábbi közleményét: "a személyemhez kötődő összeggel el tudok számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk". Az ellenzéki politikus leszögezte: ennél több információval nem rendelkezik.

Álláspontja szerint az MSZP egyértelműen elhatárolódott az ügytől és világossá tette, hogy az igazság felderítését alapvető fontosságúnak tartja, de ezt csak az erre hivatott szervek útján lehet elérni. A pártelnök jelezte: a hatályos jogszabályok alapján a mentelmi bizottságnak nincs hatásköre és eszközrendszere arra, hogy további vizsgálatot folytasson; Simon Gábor ügyében az ügyészség folytat eljárást, a nyomozás folyamatban van. Megjegyezte: biztos abban, hogy "a Polt Péter által vezetett ügyészség alaposan, mindenre kiterjedően és nagyon körültekintően fog eljárni egy volt szocialista képviselő gyanúsítása ügyében".

Mesterházy Attila Rubovszky György figyelmébe ajánlotta azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal esetleges visszaéléseit vizsgáló parlamenti bizottság felállításának ügyében Orbán Viktor miniszterelnök is a hatósági nyomozást, a jogi felelősség megállapítását szorgalmazta a politikai felelősség vizsgálata előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.