Mesterházy az összefogásról: szükséges, de nem elég

Az MSZP elnöke szerint az ellenzék összefogása önmagában nem megoldás minden problémára, csak elrugaszkodási pont, így az egyezség után sem lehet hátradőlni.

A választási győzelem szükséges, de önmagában nem elégséges feltételének tartja Mesterházy Attila az ellenzéki erők megállapodását. Az MSZP elnöke erről a Politikatörténeti Alapítvány közéleti vitasorozatának rendezvényén beszélt csütörtökön Budapesten.

Azt mondta: ha a szocialistákon múlik, már korábban elkezdték volna a múlt szombaton meginduló tárgyalásokat az Együtt-PM szövetséggel. Hozzátette azonban: úgy látja, túl nagy várakozás veszi körül az ellenzéki összefogást. Mert bár az szükséges az Orbán-kormány leváltásához, nem megoldás minden problémára, nem kulcsa a választási győzelemnek, csak elrugaszkodási pont, és az egyezség létrejötte után sem lehet hátradőlni.

Az MSZP önmagának azt a határidőt szabta, hogy őszre meg kell születnie a megállapodásnak, azután már a kampányüzenetek megfogalmazására és a választók mozgósítására kell összpontosítani - közölte. A szocialista párt világos, megvalósítható ígéretekkel készül a választási kampányra, ezek kedvezményezettjei elsősorban a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok lesznek - mondta.

Szólt arról is, hogy az ellenzék legnagyobb ellenfele nem a Fidesz, hanem az apátia, a kormányoldal ugyanis azt akarja elérni, hogy a vele nem szimpatizáló választók közül minél több maradjon távol a választástól. Mesterházy Attila szerint a jövő évi választás döntő kérdése az lesz, ki akarja leváltani, illetve hatalomban tartani a miniszterelnököt. "Aki otthon marad, Orbán Viktort támogatja. (...) Föl kell állni a karosszékből, mert lájkolással, a tévéhíradó előtti szentségeléssel nem lesz kormányváltás" - jelentette ki.

Az MSZP elnöke arról is beszélt: már régóta folyik a kampány, de a választásig hátralévő hónapok minden idők egyik legkeményebb kampányidőszakának ígérkeznek, nem egyszerű pártversenynek, hanem már-már élethalálharcnak. Szerinte ez összefügg azzal, hogy a 2014-es választás tétje csak az 1990-eséhez mérhető.

Kitért arra is, hogy kritikai kampány nélkül nem lehet nyerni, így az MSZP programjának és ígéreteinek bemutatásán kívül erre is készülnek. Azt mondta: Orbán Viktor mindent alárendel annak, hogy újraválasszák, ezért a kormányfőt semmilyen erkölcsi gát nem fogja hátráltatni a kampányban. Mesterházy Attila arra számít, hogy az európai uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése után a kormány lazítja a költségvetési fegyelmet, és megpróbál jóléti intézkedésekkel szavazatokat vásárolni.

Szerinte több olyan kormánydöntésre is fel kell készülni - például a rezsicsökkentés folytatására -, amelyek rövid távon kedvezőek lehetnek az embereknek, de hiányzik a valódi, hosszú távú fedezetük. Mesterházy Attila közölte: ha megtörténik a kormányváltás, az új kabinetnek a gazdasági, a szociális és a demokratikus válságot egyszerre kell kezelnie, ráadásul nem nyugodt belpolitikai környezetben.

Mint mondta, kizártnak tartja, hogy Orbán Viktor tudomásul vegye a választási vereséget, gratuláljon utódjának, és konstruktív ellenzéki magatartásba kezdjen. Szerinte a kormányfő "nem akar nyugdíjba vonulni 2014-ben", ezért a vereség után meg kell erősítenie a helyzetét a Fideszen belül, és minden erejével támadnia kell az új kormányt. Az MSZP-elnök szerint a válságkezelésen kívül erre is készülniük kell politikai forgatókönyvvel.

A Politikatörténeti Alapítvány rendezvényen nagyjából hatvan érdeklődő vett részt: baloldali értelmiségiek és MSZP-s politikusok, mások mellett Hiller István volt oktatási miniszter, Tóbiás József és Lukács Zoltán, a szocialisták két frakcióvezető-helyettese. Mesterházy Attila sajtónyilvános beszéde után a rendezvény zárt tanácskozással folytatódott, ahol a résztvevők kérdéseket tehettek fel és megoszthatták véleményüket a pártelnökkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.