Mesterházy állítja, nem volt dolga Zuschlaggal

Mesterházy Attilát, az ifjúsági és sportminisztérium egykori politikai államtitkárát, valamint Keszthelyi Andrást - Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idejében a tárca kabinetfőnöke volt - hallgatták meg szerdán délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és társai büntetőperében. A két tanú azt állította: soha nem kérte meg őket senki annak érdekében, hogy bizonyos pályázatok pozitív elbírálás alá essenek.

Mesterházy Attila 2002-től 2006-ig a különböző neveken működő ifjúsági és sport tárca politikai államtitkára volt. Feladatkörébe elsősorban a külső társadalmi kapcsolatok - parlamenti, illetve helyi képviselők, önkormányzatok, civil szerveztek - koordinálása tartozott. Mesterházy elmondása szerint Medgyessy Péter miniszterelnöktől értesült arról, hogy kinevezésével kapcsolatban vita alakult ki közte és a parlament ifjúsági munkacsoportjának szocialista tagjai - Arató Gergely, Ujhelyi István, Zuschlag János - közt azért, mert neki nem volt ifjúságpolitikai múltja. Hozzátette: arról nem tudott, hogy csak abban az esetben fogadta el a munkacsoport az ő kinevezését, ha Ocsovai Tamás lesz a tárcánál a helyettes államtitkár.

Mesterházy elmondta: valóban voltak Gyurcsány Ferenc idejében olyan hétindító, hétfő reggeli értekezletek, amelyeken témától függően a tárca felső vezetése mellett részt vettek a parlament szakpolitikusai is, többek közt Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Ujhelyi István, Zuschlag János. Hangsúlyozta: ezeken a megbeszéléseken azonban soha nem esett szó konkrét pályázatokról, vagy egyedi támogatásokról, hanem kizárólag szakmapolitikai, illetve stratégiai ügyekről egyeztettek.

Bírói kérdésre nem cáfolta, hogy volt egy 5-10 millió forint közti, saját hatáskörben elköthető pénzügyi kerete, de ez csak Jánosi György minisztersége idején - 2002-2003 - létezett és nem ifjúsági, hanem sportcélú támogatásra fordította.

A képviselői lobbitevékenységekkel kapcsolatba azt mondta: zömében a sport területéről keresték meg személyesen és kérték a segítségét különböző támogatással kapcsolatos ügyekben, de minden esetben a minisztérium illetékes szakemberéhez irányította őket. Hangsúlyozta: nem volt döntéshozó helyzetben, még Gyurcsány Ferenc minisztersége idejében sem, amikor erősebb hangsúlyt kapott, hogy a képviselői kapcsolattartás kizárólag a politikai államtitkár, valamint a kabinetfőnök hatáskörébe tartozik.

Bírói kérdésre elmondta: nem volt tudomása a baloldali ifjúsági szervezetek - BIT, FIB, FIBISZ - miként finanszírozzák a működésüket. Arról sem tudott: ezen politikai szervezetek holdudvarában működnek bizonyos civil egyesületek, amelyek a programjaiknak a pályázat útján történő támogatását nem a kiírt célra használják fel, hanem továbbítják azt a baloldali ifjúsági szervezetekhez.

Kijelentette: sem Zuschlag János, sem más nem kereste meg konkrét civil szervezet támogatásának az ügyében. Hangsúlyozta: amennyiben szándékában állt volna valamely civil szervezetet támogatni, azt megtehette volna a saját pénzügyi keretéből. Hozzátette: nem felel meg a valóságnak az, amit Ocsovai Tamás a tárca helyettes államtitkára állított, miszerint kérte volna tőle, hogy melyik civil  szervezet kerüljön támogatásra, mert a szervezetek ajánlati listája soha nem került hozzá, azt a minisztériumban zártan kezelték.

"Csak egy ajtónálló voltam"

Keszthelyi András 2003 májusától 2004 augusztusáig volt Gyurcsány Ferenc sportminiszter kabinetfőnöke. A szerepéről bíróság előtt azt mondta: lényegében a miniszter ajtónállója volt, ő kezelte a naptárát, koordinálta a programjait  szorosan együttműködve a  sajtóirodával. Elmondta: érzékelte, hogy Gyurcsány Ferenc és Ocsovai Tamás közt a viszony nem konfliktusmentes, emlékei szerint a helyettes államtitkár a munkavégzésével kapcsolatban fegyelmit is kapott.

Kijelentette: pályázati, illetve egyedi támogatások ügyében nem keresték meg sem baloldali ifjúsági szervezetek, sem pedig civil egyesületek részéről, jellemzően a miniszteri programok kapcsán egyeztettek vele képviselők.

Bírói kérdésre nem tartotta kizártnak, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnap berendelte Ocsovai Tamást, mert nem volt ritka az, hogy a tárca vezetése hétvégén is dolgozott. Hozzátette: kizártnak tartja azonban azt, hogy egy ilyen alkalommal vele együtt hármasban pályázatokat válogattak volna aszerint, hogy melyek a támogatandóak, melyek pedig nem. Kijelentette: nem tudja hogyan néz ki egy pályázat, mert soha nem látott egyet sem, ugyanis a támogatandói lista egy neveket tartalmazó több oldalas táblázat formájában került a miniszter elé.

Zuschlag János és tizenöt társának büntetőpere múlt év októberében kezdődött. A volt szocialista honatyát és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kárérték - amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint.

Mesterházy Attila vallomást tesz a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tárgyalótermében
Kecskemét, 2009. november 18. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke, a párt frakcióvezetője vallomást tesz a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tárgyalótermében, ahol tanúként hallgatták meg Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és vádlott-társai büntetőperében. Zuschlag Jánost felbujtóként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.