Mesterházy a válságkezelésről referált az USA-nagykövetnek

Az MSZP számít arra, hogy az amerikai nagykövet tovább segíti az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok előmozdítását, az új befektetések ösztönzését - közölte találkozójuk után Mesterházy Attila.

A szocialista frakcióvezető, miniszterelnök-jelölt kedden találkozott az új amerikai nagykövettel, Eleni Tsakopoulos-Kounalakisszel. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint a találkozó témája a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésének lehetősége volt. "Az MSZP külön örül annak, hogy a nagykövet személyében az üzleti életben jól ismert diplomata képviseli az Egyesült Államokat Budapesten. A párt számít arra, hogy személye tovább segíti az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok előmozdítását, valamint az új befektetések ösztönzését."

A megbeszélésen szóba került a Tom Lantos Alapítvány és Intézet ügye is, "amelynek alapítása a Fidesz meghátrálása miatt késik" - olvasható a közleményben. Gyurcsány Ferenc 2008 szeptemberében, a Tom Lantos emlékkonferencián jelentette be, hogy a magyar állam többek között egy, a politikus nevét viselő tudományos intézet felállításával szeretne tisztelegni az abban az évben elhunyt magyar származású képviselő szellemi hagyatéka előtt. Az intézet létrehozását emléktörvénybe is foglalta a kormány.

Mesterházy Attila a keddi találkozón tájékoztatta az amerikai diplomatát a válságkezelés eredményeiről éppúgy, mint a törvényhozás legaktuálisabb kérdéseiről, így például az antikorrupciós törvénycsomagról, valamint a párt - és a kampányfinanszírozás törvényi szabályozásának lehetőségeiről.

A megbeszélésen érintették napjaink egyik legégetőbb problémáját, a szélsőséges politikai csoportok, kirekesztő nézeteik terjedését is.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis január 11-én adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek, és másnap már részt vett azon az újévi fogadáson, amelyet az államfő adott a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek. Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, aki az amerikai görög közösség ismert aktivistája, a nagyköveti jelölése után, a november 18-ai kongresszusi meghallgatásán kifejtette: segíteni akarja az amerikai befektetőket Magyarországon, és központi szerepet szán tevékenységében a gazdasági és energiaügyi kérdéseknek. Arról is beszélt, hogy együtt fog működni a magyar kormánnyal egyebek között kisebbségi jogi kérdésekben.

A budapesti amerikai nagykövetség új vezetőjét január 14-én fogadta Bajnai Gordon miniszterelnök, január 19-én pedig Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével folytatott megbeszélést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.