Mesterházy visszavág a Fidesznek

Intenzív háborúskodásra számít a választásokig hátralévő időben a szocialista pártelnök, aki "visszavágna" a Fidesznek, de aztán nyugalmat szeretne.

Egy hónapon belül megállapodhat az MSZP és a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 a gazdasági elképzeléseik összefésüléséről. Erről Mesterházy Attila szocialista pártelnök beszélt – kérdésre válaszolva – az Amerikai Kereskedelmi Kamara csütörtöki fórumán. A két program alapvetően nem különbözik egymástól, "akár egy nap alatt összefésülhető", a tárgyalásokon nem ez volt a legkomolyabb probléma, tette hozzá.

– Tanultunk a (MSZP-SZDSZ) koalíció időszakának hibáiból: ha nem tisztázzuk előre az alapokat, abból komoly problémák származhatnak – fogalmazott Mesterházy, mindezt oldalán Kákosy Csabával, aki a koalíciós (Gyurcsány-) kormány idején az SZDSZ által delegált gazdasági miniszter volt Kóka János lemondása után.

A külföldi üzletemberek, befektetők előtt megtartott előadásában az ellenzéki pártvezető arról beszélt, hogy Magyarország hármas – demokratikus, társadalmi és gazdasági – válságban van, a leendő kormánynak mindhármat egyszerre kell majd kezelnie. Az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikája nem változott – legfeljebb a személyek –, az újabb adók és megszorítások láttán nem is vár fordulatot a ciklusból hátralévő évben.

Kormányra kerülése esetén az MSZP elnöke a gazdaság motorjainak beindítását és a munkahelyteremtést kezelné prioritásként; emellett az egészségügy, az oktatás és a tömegközlekedés területén szeretne reformokat. A kormányzati ciklus első két évben különösen a befektetőbarát üzleti környezet kialakítását tartaná fontosnak, mondván "nehezebb lesz visszakerülni a befektetők radarjára, mint lekerülni onnan". Ezért Mesterházy "innovatív megoldásokat" vetne be a külföldi és a hazai tőke bizalmának helyreállításáért, egy-két évre szóló kétoldalú megállapodásokat kötne például a befektetőkkel, amiben az állam vállalná, hogy a (kormányváltás esetén kialakítandó) jogi környezet nem fog változni, vagy ha igen, akkor sem önkényesen.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tud védekezni a Finkelstein-szindróma – a Fidesz egyik kampánygurujának tulajdonított módszer – ellen, miszerint "ne vitatkozz, hanem öld meg az ellenséget", Mesterházy azt felelte: ez nem új jelenség a hazai politikában, a Fidesz ellenzékben is ezt csinálta, szavai szerint "vissza kell vágni", "keménynek kell lenni". A következő egy évben – a Fidesz kampánytechnikái alapján – Mesterházy Attila "intenzív háborúskodásra" számít, a 2014-es választás ugyanis – az EU-ban megszokott politikai viszonyokkal ellentétben – nem demokratikus erők demokratikus versengéséről fog szólni. Az általa remélt kormányváltást követően viszont a társadalmi béke helyreállítását tartja elsődlegesnek, ezért bevonná a jobboldalt is a politikai döntésekbe – például az uniós források elosztásába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.