Mesterházy: senki sem sajátíthatja ki a zöld témát!

Nem lehetek elég hálás az LMP két vezető politikusának, hogy észrevették: készülőben az MSZP zöld fordulata - írja heti összefoglaló blogbejegyzésében Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke persze az Orbán-kormány hibáit is ismét sorba veszi.

"Leszögezném, hogy a zöld fordulat nem az MSZP magánügye, hanem Magyarországé: a témát senki nem sajátíthatja ki, együtt kell gondolkodnunk róla. Azért tűztem ki célul, hogy megvalósítjuk a magyar szociáldemokrácia zöld fordulatát, mert ezzel az Orbán-kormány korszerűtlen gazdaság- és társadalompolitikájának modern és demokratikus alternatíváját nyújthatjuk. Nézzük, miről is van szó!" - olvasható Mesterházy Attila blogbejegyzésében.

"Az Orbán-kormány csorbítja a munkavállalói jogokat, a szegényeket pedig munkatáborokba tereli. Rontja az oktatás színvonalát, a legnehezebb sorsú fiatalokat legszívesebben kipenderítené az iskolából 16 éves korukban. Ellehetetleníti az egyetemeket, így értékes kutatói helyek szűnhetnek meg. Egyértelmű, hogy a kormány nem a minőséggel és a tudással, hanem a kiszolgáltatott, jogfosztott, alacsony képzettségű, alacsonyan fizetett munkavállalókkal akar versenyezni a világpiacon. Ez pontosan az a neoliberális dogmatizmus, amit Orbán Viktor kismilliószor elutasított, míg ellenzékben volt. Megint minden másképp van" - írja az MSZP elnöke.

"Gazdasági szabadságharcot hirdetett meg Orbán Viktor, ám valójában nem tesz semmit, hogy csökkentse Magyarország kiszolgáltatottságát. Sőt. Elherdálja a magán-nyugdíjpénztári vagyont, s ez a pénz egy-két évtized múlva rettenetesen fog hiányozni: a mostani adósságcsökkentés egy későbbi adósságnövekedés előszobája. Az energiapolitika terén a Mol-részvények megvásárlása az IMF hitelkeretéből - amellett, hogy a kormány fennen hangoztatott célkitűzésével szemben éppenséggel növeli nettó adósságunkat - nem mérsékli gázfüggőségünket.

A miniszterelnök szemlátomást nem 21. századi módszereket alkalmaz a gazdaságban akkor sem, amikor nyíltan meghirdeti a kényszer-, akarom mondani, a közmunka-programot súlyos történelmi időket megidézve. Nincs ez másként az energiapolitikában sem: az energiahatékonyság növelése, a takarékoskodásra ösztönzés, a megújuló energiaforrások tudatos fejlesztése helyett Paks bővítésének felgyorsítása van a kormány napirendjén. Nincs ez így rendben! Mi teljesen másképp gondolkodunk a társadalomról és a gazdaságról, s így kapcsoljuk a piroshoz a zöldet" - olvasható a blogban.

"Fukusima után még inkább szembesülünk az atomenergia kockázataival, s eközben azt is tapasztaljuk, hogy hatalmas léptekkel halad előre a világban a megújuló energiaforrások felhasználása. Új iparágak épülnek erre. A verseny elindult, de még be lehet szállni. Magyarországnak is irányt kell váltania ahhoz, hogy a modern energiapolitika szereplője és haszonélvezője legyen, különben bottal ütheti a nyomát a megújulásnak. Látható, hogy hatalmas innovációs és K+F lehetőségek, sőt, egy új zöld gazdaság kialakulásának lehetősége nyílik meg, amely fenntarthatóvá teszi a fejlődést, hiszen jóval kisebb környezeti terhelés mellett lesz képes sok embernek értelmes, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt hasznos munkát adni" - írja, majd úgy folytatja.

"Az alternatív energia valamint a 21. századi energiagazdálkodás a vidékfejlesztés egyik kulcságazata is lehet, hiszen sok esetben a települések, kistérségek önerőből leküzdhetnék energiafüggőségüket. Jóval kevesebbet kellene költeniük az energiára, ily módon az egyes háztartásoknak is kisebb részt kellene a rezsire fordítaniuk, sőt, a gazdaság egésze is olcsóbban juthatna biztonságos energiához. Anélkül, hogy más országoknak lennénk kiszolgáltatva.

A Paksi Atomerőmű a magyarországi energiaszükséglet 35-40 százalékát fedezi, ezért nyilvánvalóan jó ideig még kiiktathatatlan a hazai gazdaság vérkeringéséből. Ámde a világban zajló események hatására erősen meg kell fontolni a bővítés tervét. Továbbmegyek, igazuk van azoknak, akik szerint az üzemidő meghosszabbításának időtartama, annak biztonsági feltételei is átgondolásra szorulnak. Ehhez mindenképpen szükség lesz egy széles körű - és valódi! - társadalmi egyeztetésre a lehető legjobb megoldás érdekében" - írja Mesterházy.

"Nem lehet célunk a mai viszonyok konzerválása. Azon kell hát gondolkodnunk, miként tud gazdaságunk minél több hazai erőforrást, több hazai tudást felhasználni úgy, hogy ne bezárkózzunk és elszigetelődjünk -, ami a jelenlegi kormány politikai ámokfutásának a következménye lesz -, hanem hogy mielőbb bekerüljünk a legmodernebb gazdaságok fősodrába. Erről szól a zöld fordulat terve. Pontosan tudom, hogy ez nagy változást hoz majd az MSZP politikájában. Éppen az a cél, hogy ezt a változást fel tudjuk kínálni az egész ország számára, mert Magyarországnak erre van szüksége." - olvasható az MSZP első emberének heti írásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.