Mesterházy: ez hadüzenet és brutális forráselvonás

Ha 2014-ben a szocialisták kormányra kerülnek, akkor eltörlik a hallgatók röghöz kötését, a tandíjat pedig az első évesek számára megszüntetik – ezt Mesterházy Attila pártelnök mondta Debrecenben.

A hazai felsőoktatásban 1947 óta nem volt olyan brutális forráskivonás, mint az elmúlt két évben. Az Orbán-kormány 2010 óta a korábbi összegek 45 százalékát, azaz mintegy 186 milliárd forint támogatást vont el a felsőoktatástól. Ez hadüzenet a kormány részéről a fiatalok felé, ráadásul 180 fokban ellentétes azzal, amit a tandíjról Orbán Viktor miniszterelnök pár évvel ezelőtt, még ellenzékben mondott – közölte Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke keddi sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Az MSZP vezetője idézte Orbán Viktor 2008 februárjában elmondott évértékelő beszédét, amelyben az akkor ellenzékben lévő politikus így fogalmazott: "Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj. Én öt gyermeket nevelek. Ha bármelyik közülük azért nem tanulhatna, mert én nem volnék képes előteremteni a tanulásukhoz szükséges összeget, ha nem tudnám kifizetni a tanulás árát, akkor ezt én az életem kudarcának érezném, és ezért sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét".

Mesterházy Attila kijelentette: az MSZP szolidáris a tüntető egyetemistákkal, ugyanakkor a józan párbeszéd híve, mert a párt hisz abban, hogy a fontos dolgok tárgyalások során dőlnek el. Mint mondta, ennek szellemében arra kérik a kormányt, hogy ne módosítgassa, és ne toldozgassa-foldozgassa a a felsőoktatási keretszámokról szóló javaslatot, hanem vonja vissza.

Az ellenzéki vezető elmondta azt is: ha 2014-ben a szocialisták kormányra kerülnek, akkor eltörlik a hallgatók úgynevezett "röghöz kötését", a tandíjat pedig az elsőévesek számára megszüntetik. Fizetési kötelezettsége csak azoknak lesz, akiknek az anyagi helyzete ezt megengedi, ám a jó tanulók és a szociálisan rászorultak mentesülnek a tandíj alól. Az egyetemeken és főiskolákon azonban az első év mindenki számára ingyenes lesz.

Mesterházy Attila szót ejtett arról a levélről is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt a tüntető hallgatóknak, s amelyben azt közölte, hogy semmi váratlan dolog nem történt. Az MSZP elnöke szerint Orbán válaszának cinizmusa jellemzi a kormány egész politikáját.

 



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.