Mesterházy: Demokrata miniszterelnök kell az országnak

„Kormány- és rendszerváltó szövetséget hoztunk létre. Jó megállapodást kötöttünk. Közös jelöltekkel győzzük le a Fideszt. Nem vesztünk el egyetlen szavazatot sem” – írja legfrissebb blogbejegyzésében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Az Együtt-PM és az MSZP között létrejött megállapodás teljesítette a legfontosabb célt, amit áprilisban határoztak el: „demokratikus ellenzéki jelöltek nem indulhatnak egymás ellen”. Ezért megegyeztek arról, hogy 75 helyen az MSZP, 31 választókerületben pedig az Együtt-PM indíthatja egyéni képviselőjelöltet, és támogatják egymást, s támogatásra buzdítják a szavazóikat is – olvasható Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének blogján.

A megegyezés – fogalmaz Mesterházy – azt jelenti, hogy „mindkét párt képes volt felülemelkedni saját érdekein és józan, kölcsönösen előnyös megállapodást kötni a győzelem érdekében”. Hozzáteszi: a megállapodás lehetőséget ad arra, hogy más demokratikus ellenzéki pártok is csatlakozhassanak szövetséghez.

„Feloldottuk a listával és a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos vitákat is. A lényeg: a külön lista nem jelent szavazatveszteséget. Minden ellenzéki voks a kormányváltást szolgálja majd. Akár az MSZP-re, akár az Együtt-PM-re szavaznak a demokratikus oldal szavazói, azzal hozzájárulnak Orbán Viktor leváltásához” – hangsúlyozza a politikus.

A miniszterelnök személyének kiválasztását is a választókra bízzák – tette hozzá. „Az lesz az új kormányfő 2014-ben, akinek a listája több voksot kap”, és szerinte ez „világos és érthető módszer”.

Megállapodtak arról is, hogy folyamatosan egyeztetnek a kampányról, a közös akciókról, a politikai irányvonalról – emeli ki Mesterházy. Vagyis: rendszeresek lesznek a listavezetők közötti egyeztetések, és „számos ügyet közösen képviselünk, több közös megmozdulást szervezünk”.

„Most pedig végre továbbléphetünk. Célra tartunk. Orbán ellen indulunk!” – áll a blogbejegyzésben. Mesteházy állítja, „ezért volt szükség a hosszas tárgyalásokra, a programok és pozíciók felmérésére, hogy lássuk: mi az a szervezeti modell, amely alkalmas arra, hogy megküzdjünk Orbán rendszerével”.

„Ne feledjük, hogy a neheze csak most jön” - figyelmeztet. „A Fidesz gyáva és alattomos módon lejtős pályát jelölt ki a választási küzdelemre. Felé lejt a választási eljárás és a média szabályozása. Pénzt és időt pocsékolva az országgyűlési és európai parlamenti választás időpontját is szétválasztaná a Fidesz, csak azért, hogy csökkentse a részvételt. A Fidesz ugyanis mindig akkor nyer választást, amikor kevesen szavaznak” – sorolja a nehézségeket a politikus.

„A mi feladatunk, hogy a kormányváltó szövetség révén aktivizáljuk az embereket. Minél többen szóljanak bele az ország jövőjébe, a saját sorsuk alakulásába! Közösen ebben is többre jutunk! Közösen mondjuk el mindenkinek, hogyan lopja szét az országot Orbán és Simicska. Közösen mondjuk el, hogy az ország leállít, nincs növekedés, nincsenek új munkahelyek. Közösen mondjuk el, hogyan megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogyan veszi el az Orbán-rendszer a gyerekek jövőjét. Közösen mondjuk el, hogy ha így megy tovább, kiürül az ország, mert menekül innen, ki merre lát” – szólítja fel a jelenlegi kormány politikájával elégedetleneket a politikus.

A szövetség tagjai szerinte tudják, hogyan lehet a rossz folyamatokat megfordítani: igazságos adórendszerrel, kiszámítható, a vállalkozókat segítő gazdasági környezettel, s azzal, hogy a gyerekekre költik a pénzt és nem Simicskának adják. „Stadionok helyett jó iskolákra, közmunka helyett valódi munkahelyekre van szükség” írja Mesterházy.

„Orbán helyett pedig egy demokrata miniszterelnök kell az országnak” – zárul a blogbejegyzés. A politikus állítja: „ezen múlik a jövő”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.