Mesterházy: az MSZP nélkül nem lehet legyőzni a Fideszt

Jogállam - Európai Értékrend címmel rendezett fórumot Bukarestben az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciója.

A fórum házigazdája Paul Lendvai volt. A fórum előtt közös sajtótájékoztatót tartott Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Sergei Stanishev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Victor Ponta Románia miniszterelnöke és Hannes Swoboda, a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamentje frakciójának vezetője. 

A sajtótájékoztató az európai baloldal térnyeréséről, a válságkezelés alternatívájáról, a gazdasági növekedés beindításáról és a fiatalok munkahelyteremtéséről szólt. 

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón elmondta: érdekeink és céljaink közösek, ugyanolyan vagy hasonló problémákkal szembesülnek az emberek Romániában, mint Magyarországon. Romániában az előző kormány, Magyarországon pedig a jelenlegi hoz olyan intézkedéseket, amelyek rombolják a demokráciát és a jogállamot bontják le. A válságkezelés ma Magyarországon sikertelen, a kormány képtelen beindítani a gazdaságot, ezért nincs növekedés, nincsenek új mukahelyek és a jövő egyelőre kilátástalan.

A fórum zárszavában Mesterházy Attila helyzetértékelést adott a Magyarországon most zajló folyamatokról. Beszélt az emberek egzisztenciális nehézségeiről, mindennapi megélhetési gondjairól, arról, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikája elsősorban a szegényeket, az átlagfizetésből vagy minimálbéren élőket sújtja. A jogállam, a demokrácia és például az Alkotmánybíróság jogköreinek jelentős csorbítása vagy éppen a médaitörvény csak másodsorban érdekli az embereket. 

A Magyar Szocialista Párt megújulásáról és megerősödéséről szólva elmondta: két évvel ezelőtt mindenki temette a pártot, ma ugyenezek az elemzők azt mondják, az MSZP nélkül nem lehet legyőzni a Fidesz-kormányt. Az elmúlt két évben a párt nemcsak megmaradt, de úgy megerősödött, hogy támogatottsága a jelen pillanatban egyenlő a Fideszével. Ennek a sikernek egy nagy titka van, amit az ember megígér, azt teljesíteni is kell. Ezt tette az elmúlt időszakban a párt és a kampányban is ehhez fogja magát tartani. Mesterházy világossá tette, eszükbe sincs úgy kampányolni, mint ahogy azt a Fidesz tette 2010-ben, amikor csupán annyit mondott – választási program híján –, hogy a szocialisták rombolnak, rosszak, ha viszont a Fidesz lesz hatalmon, akkor minden jóra fordul és a válság is fájdalommentesen kezelhető lesz. 

Részletesen elemezte az MSZP elnöke a Fidesz médiatörvényét, amelyben a kormány monopolhelyzetével szemben az ellenzék szinte labdába sem tud rúgni. Hozzátette, ilyen körülmények között természetesen nehezen lehet a párt üzeneteit eljuttatni a tévénézőkhöz, rádióhallgatókhoz és újságolvasókhoz. Megjegyezte, tisztában van azzal, hogy a legbiztosabb alternatíva a világhálón való megjelenés markánsabbá tétele, ugyanakkor sajnálatos, de tény, hogy Magyarországon még mindig nagyon alacsony az internetet használók aránya. Nagy szükség van a tradicionális médiacsatornákra is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.