'Az IMF-hez visszasomfordáló Orbán megbukott'

A "szabadságharcos" melldöngetés után a fal mellett, kínos és megtévesztő közlemények kíséretében somfordál vissza a Valutaalaphoz - írja közleményében az MSZP elnöke, aki szerint Orbán megbukott.

Ne kerülgessük a forró kását: a helyzet katasztrofális - kezdi közleményét Mesterházy Attila. A nyolc éven át mindent akadályozó, ellenző Fidesz teljesen alkalmatlan a kormányzásra. A 2012-es büdzsé egy vicc, mégpedig nagyon rossz vicc. A bóvli kategória küszöbén állunk a hitelminősítőknél, és épp a leminősítéstől rettegve folyamodott a kormány a „szóbeli intervenció” eszközéhez, amikor kiadta az IMF-tárgyalásokról szóló közleményt, amit kisvártatva maga az IMF cáfolt a Reutersen keresztül.

Mesterházy Attila pártelnök
Budapest, 2011. szeptember 22. Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető sajtótájékoztatót tart a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának rendkívüli ülése után a Képviselői Irodaházban.

Megjegyzem, írja Mesterházy, nem a közszolgálati média járt utána a hírnek! Szóval ez kínos, nagyon kínos.  Most is csak hadoválnak, időhúzásra játszanak, azt a látszatot keltik, mintha az IMF védőhálója a csőd felé zuhanó Magyarország alatt lebegne. De legalább így elkerüljük a leminősítést, amivel mégiscsak nyer – ha mást nem, időt - az ország. A kormány eszköztelen, a kormányfő hiteltelen. Azok, akik az IMF elleni szabadságharcot vívták, elvéreztek a csatában, ők nem képviselhetik hitelesen hazánkat sem itthon, sem a nemzetközi porondon.  A csatateret el kell takarítani, ehhez pedig új és hiteles emberekre van szükség.

Jó pár kudarcos államkötvény-értékesítési kísérleten vagyunk túl, miközben ketyeg az óra: újabb és újabb kamatfizetési kötelezettség válik aktuálissá, amire nem tudni, miből teremti elő a pénzt a kormány. Hol vagyunk már attól, hogy a Fidesz-vezetők szerint a kormányváltás puszta ténye 400 milliárd forintos pozíciójavulást eredményez. A mínuszok számolása zajlik a valóságban.

Az euró árfolyama a sztratoszférában jár. Ez már rég nem kizárólag a devizahitelesek problémája, jegyzi meg Mesterházy, hanem az egész importigényes magyar gazdaságé. A Magyar Fejlesztési Bank – tehát nem egy „gonosz multi”, hanem az állam bankja – mindössze 0,3 százalékos jövő évi növekedéssel számol és csökkenő fogyasztással.

A kabinet őrült tempóban és mennyiségben emeli az adókat, de véletlenül se hallgat a józan kritikákra. Nem szünteti meg a pénznyelő és igazságtalan egykulcsos adórendszert. A Miniszterelnökség büdzséje másfélszeresére emelkedik, erre van pénz. Viszont a művelődési intézményeknél még idén 20 százalékos létszámleépítés lesz, továbbá az állam közölte üzleti partnereivel: 2011-ben már nem fizeti ki a megrendelt szolgáltatásokat. Ez lett a körbetartozások elleni hangos szónoklatokból. Idő kérdése csak, hogy a működésképtelenséghez vezető megszorítások mikor érik el a többi közszolgáltatást, beleértve a legfontosabbakat.

Se beruházás, se növekedés, se adócsökkentés, se munkahelyek. Nem vagyunk vakok, látjuk, hogy a világgazdaság és benne Európa elhúzódó válságot él át. A romló mutatók, a költségvetési szigor nem példátlanok más országokra tekintve sem. Az viszont példátlan, hogy egy kormány megátalkodott konoksággal vezesse, rángassa országát a szakadék felé. Azért, mert felkészületlen, mert dilettáns, mert hiúságból nem ismeri be és nem is javítja ki a hibáit.

Valamint azért, mert a Fidesz annyit hazudott éveken át és annyi megalapozatlan ígéretet tett, amelyek között nem maradt hely egy reális politikai útnak.

Most az a tét, szögezi le az MSZP elnöke, hogy a szakmailag és morálisan megbukott kormánnyal együtt bukik-e Magyarország. Patriótaként, állampolgárként, felelős politikusként ennek megakadályozását tartom mindenek fölött fontosnak.  A bőrünkre megy, ami itt folyik. Az a tét, hogy a következő hónapokat kibírják-e az emberek, a családok, az iskolák, a kórházak.

Orbán Viktor alkalmatlan a válságkezelésre. Kormányzása alatt nem mérséklődött, hanem mélyült a válság: életünk bizonytalan, kevesebb pénzből mindenért egyre többet kell fizetni. Minden család otthon éli meg a maga válságát.

Orbánnal pedig remény sincs arra, hogy a helyzet javuljon. Kilátástalanság és kiszámíthatatlanság – ez a jövő. Orbán ezzel szemben a „stabilizáció” időszakának a lezárultáról
beszél. Hol él?  Úgy tűnik, nem itt…

Ha Orbán Viktor nem képes felelős gazdaságpolitikát vinni, akkor olyan miniszterelnökre van szükség, aki képes erre. Orbánnak le kell vonnia bukásra ítélt politikájából az egyértelmű következtetést.  Magyarországot meg kell menteni attól, hogy szakadékba rántsa. Ez minden politikai
oldal közös felelőssége - fejezi be közleményét Mesterházy Attila.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.