Mesterházy: a szlovákiai magyar nagykövet szélsőséges politikussal találkozott

Mesterházy Attila elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarország szlovákiai nagykövete "nyíltan magyar- és cigányellenes, fasiszta eszméket valló és hirdető" politikussal találkozzon és folytasson megbeszélést.

Ezt az Összefogás miniszterelnök-jelöltje pénteken közleményben tudatta az MTI-vel.

Az MSZP elnöke jelezte, értesült arról, hogy Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete február 20-án látogatást tett "a magyarellenes nézeteiről is hírhedt, szélsőségesen nacionalista és rasszista" Marián Kotlebánál, Besztercebánya megye elnökénél.

Az ellenzéki politikus közleményében azt írta, Martonyi János külügyminiszternek azonnal világos és egyértelmű válaszokat kell adnia az ügyben felmerült kérdésekre. Többek között arra, hogy Balogh Csaba lépését előzetesen egyeztetett-e a Külügyminisztériummal, a miniszter tudott-e a találkozóról, illetve milyen következménye lesz ennek a "közfelháborodást okozó, a határon túl élő magyarok érzéseit és érdekeit sértő lépésnek".

A Külügyminisztérium korábban pénteken azt közölte, hogy a pozsonyi nagykövet hivatalból tárgyal a megyevezetőkkel, ezért találkozott Marián Kotlebával is.

A szlovák Parameter honlap péntek reggel számolt be arról, hogy a besztercebányai megyei önkormányzat weboldalán közölte: Balogh Csaba és Marián Kotleba "párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, amin az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, melyre mindkét fél alapvető problémaként tekint".

Marián Kotleba "a szélsőségesen cigányellenes, szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt színeiben" nyerte meg 2013 novemberében a megyei választásokat Besztercebánya megyében - írta a Parameter.

A Külügyminisztérium ezzel összefüggésben úgy tájékoztatott, hogy a nagykövet és a megyefőnök a szomszédos magyarországi és szlovákiai régiók problémáiról és a két ország közötti együttműködés lehetőségeiről egyeztetett. A megbeszélésen egyebek mellett szóba került a romák társadalmi integrációjának kérdése.

A tárca elfogadhatatlannak tarja es elítéli, hogy ez utóbbival kapcsolatban a megye honlapján megjelent közlemény valótlanságot, szélsőséges nézeteket tükröző kifejezést alkalmaz. Emiatt a pozsonyi nagykövetség azonnal helyreigazítást kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.