Mesterházy: "fél balra átra" szükséges az MSZP-ben

Az elmúlt időszak egyik nagy politikai eredménye, hogy a válságkezelő intézkedések közben egységes maradt az MSZP-frakció - mondta Mesterházy Attila. Szigorú és takarékos jövő évi költségvetésre van szükség, úgy, hogy az egyben "fél balra át!-ot" is jelentsen az MSZP számára.

A szocialisták parlamenti frakcióvezetője, Mesterházy Attila az elmúlt hónapok eredménynek tartja, hogy az MSZP-frakció nagyon sok szakmai vita után, de a kormányzattal szorosan együttműködve mindig biztosítani tudta a szükséges parlamenti többséget. Ez azért siker, mert amikor felállt a kormány, tízből kilenc fogadás arra köttetett, hogy a szocialista frakció nem fogja tudni végigcsinálni a június 29-ig tartó ülésszakot.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila szerint a Fidesz folyamatosan azt az érzetet kelti az emberekben, hogy létezik a válságkezelésnek egy kevésbé fájdalmas változata, ez pedig népámítás, ezzel becsapják az embereket

Az MSZP képviselpcsoportján belül nem kérdőjeleződött meg soha, hogy végigviszik ezt az ülésszakot, de kívülről, a médiából és az elemzők részéről nagy volt a nyomás. A szocialista frakció határozottan támogatja, hogy a kormány kitöltse a parlamenti ciklust, mert ez a nemzet érdeke. A hétfői parlamenti szavazásokkal lezárult a válságkezelés egyik legnehezebb szakasza, amelyben a kormánynak és az MSZP-frakciónak a rossz és a kevésbé rossz között kellett választania.

Az, hogy ezeknek az intézkedéseknek volt értelmük, látszik az euró árfolyamán, a nemzetközi bizalom helyreállításán, a munkahelyek megőrzésén. Mesterházy Attila szerint a következő fontos cezúra a 2010-es költségvetés elfogadása lesz. Ő azt támogatja, hogy a lehető legkorábbi időpontban, november második felében fogadják el a költségvetést, amelyet a kormány már augusztus végén benyújthat a parlamentnek.

A büdzsének nagyon szigorúnak, takarékosnak kell lennie, és abban lesznek olyan érzékeny pontok, mint a MÁV és az önkormányzatok ügye, amelyek biztosan nagyon sok vitát fognak kiváltani. Ez lesz a választások előtti utolsó költségvetés, így annak tartalma "nagymértékben fogja azt mutatni, hogy a szocialisták megértették a történelem leckéjét, vagyis mindenki pontosan tudja és érti az MSZP-ben, nem lehet még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy választások előtt fellazítjuk a költségvetést".

A szocialista pártnak "fél balra átot" kell végrehajtania, mert a gazdasági racionalitásokat is figyelembe kell venni. A jól működő gazdaság eszköz a baloldali célok megvalósításában: az oktatás-innováció, a foglalkoztatás, az egészségügy és a szociális területen.

A Fideszről szólva Mesterházy Attila azt mondta, a kormánynak "kíméletlen, arrogáns és végtelenül felelőtlen ellenzéke van", amely soha semmiben nem akar kompromisszumot kötni, még az emberek érdekében sem. Az ellenzék csak nemekre és tagadásra építi a politikáját, illetve arra, hogy bármilyen döntést hoz a kormány, az garantáltan rossz, éppen ezért ők mindent visszaadnak, visszavonnak és "visszavezetik az országot a boldog kádári békeidőkbe".

Mesterházy Attila szerint a Fidesz folyamatosan azt az érzetet kelti az emberekben, hogy létezik a válságkezelésnek egy kevésbé fájdalmas változata, ez pedig népámítás, ezzel becsapják az embereket.

Az MSZP-frakció nyáron három informális  ülést is tart a költségvetésről, a közbiztonságról, valamint a foglalkoztatásról és a szociális rendszerről. Az MSZP a következő tíz hónapban be fogja bizonyítani, hogy még nincs "lefutva a meccs", a Fidesz korán ünnepli választási győzelmét. A párt alelnök-frakcióvezetője szerint mindenkinek van helye az MSZP-ben, aki dolgozni akar és hittel, teljes erőbedobással a választási győzelmet akarja segíteni; aki azonban ezt nem akarja vállalni, annak háttérbe kell lépnie.

Mesterházy Attila azt tartaná jónak, hogy a költségvetés elfogadása utánra készülne el a párt választási programja, az erről a dokumentumról döntő kongresszuson lehet országos listát állítani és miniszterelnök-jelöltet választani. A július 4-i kongresszuson pedig határozni kell arról, hogy ebbe a politikai menetrendbe belefér-e a párt elnökségének megújítása.

A frakcióvezető személy szerint nem támogatja az alulról felfelé jövő tisztújítást, mert szerinte az elvonná a figyelmet a politikai munkáról és tartalomról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.