Veres János Brüsszelbe tart, körzetét Bajnaiék kapják

Az MSZP nem indítja saját jelöltjeként két országosan ismert szabolcsi politikusát: Veres Jánost és Tukacs Istvánt. A két politikus körzetét átengedik az Együtt 2014-nek - jelentette be az MSZP elnöke Vásárosnaményban. A helyi szocialisták "nem örültek", de támogatják Bajnaiékat.

A nemrégiben Kolozsváron meghirdetett új nemzetpolitika jegyében határon túli politikusok részvételével tartott fórumot a Magyar Szocialista Párt ma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban. A megye szocialistáinak immár hagyományosnak tekinthető, idén tizenegyedik alkalommal megrendezett, kötetlen hangulatú találkozóján a főszónok Mesterházy Attila pártelnök volt, s rajta kívül a rendezvényen fölszólalt Gajdos István, a kárpátaljai UMDSZ elnöke, parlamenti képviselő, a kolozsvári László Attila RMDSZ-szenátor és Muresan Ovidiu, a román szociáldemokraták Bihar megyei ügyvezető elnöke.

Mesterházy Attila és Veres János beszélgetnek a Vásárosnaményban tartott találkozunk. Mellettük Gajdos István, a kárpátaljai UMDSZ elnöke (b), László Attila, az RMDSZ kolozsvári szenátora (b2) és Muresan Ovidiu, a román PSD középvezetője
Vásárosnamény, 2013. augusztus 31. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke (középen) és Veres János szocialista országgyűlési képviselő (j2) beszélget a Vásárosnaményban tartott sajtótájékoztatón 2013. augusztus 31-én. Mellettük Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) elnöke (b), László Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári szenátora (b2) és Muresan Ovidiu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei ügyvezető elnöke (j). MTI Fotó: Balázs Attila

A rendezvény után tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Attila azt mondta: a külhoni vendégek meghívásával egybekötött vásárosnaményi rendezvény a szocialisták azon nemzetpolitikáját volt hivatott megerősíteni, amely három pillérre épül. Egyrészt az MSZP a határon túli magyarság rovására nem kíván beavatkozni a szomszéd országok aktuálpolitikai életébe, másrészt jó szomszédi viszonyt kíván ápolni a magyarlakta kelet-európai országok vezetésével, harmadrészt pedig ki szeretné aknázni azt a helyzetet, hogy az MSZP kiváló kapcsolatot alakított ki a szomszédos országokban működő baloldali pártokkal. Mesterházy azt mondta: barátjának tekinti Victor Ponta román miniszterelnököt, s jó kapcsolatokat ápol a jelenlegi horvát és szlovák kormányfővel is.

A nemzetközi témák sorában Mesterházy érintette a jövő évi európai parlamenti választások kérdését is. Ezzel kapcsolatban többek között azt mondta: az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy ne ugyanazon a napon legyenek a magyar országgyűlési és európai parlamenti választások, hiszen ezzel jelentős költségek takaríthatók meg. A pártelnök szerint a Fidesz pusztán hatalomtechnikai, pártpolitikai szempontból ódzkodik attól, hogy egy napon legyenek a választások, hiszen a kormánypártnak kapóra jönne, hogy az európaiság témáját ne kelljen beemelnie a kampányba.

Tudósítónk kérdésére, miszerint hogyan kommentálja azt a friss közvélemény-kutatási adatot, miszerint nőtt az euroszkeptikus magyar választók száma, Mesterházy azt mondta: nem lepte meg a felmérés eredménye, elvégre Orbán Viktor évek óta EU-ellenes retorikát hangoztat, s szimpla szavazatszerzési szándékkal hangolja Európa ellen a választópolgárokat. Mesterházy közölte: az MSZP változatlanul uniópárti szervezet, de nem kritikátlanul, hiszen a párt tudatában van annak: ha a választók egy része elutasítja az európai együttműködést, akkor annak az az oka, hogy az unió működésével sincs minden rendben. De ilyenkor nem az EU ellen kell hangolni a közvéleményt, hanem segíteni kell az unió problémáinak megoldásában.

Hozzátette: az MSZP konzekvensen kitart amellett, hogy Magyarország számára csak az európai út járható, s nem kíván az európai eszmeiség elvéből engedni pusztán annak nyomására, hogy Magyarországon nőtt az euroszkeptikusok száma. Mint mondta, pár éve az MSZP szimpatizánsai között is sokan voltak olyanok, akik inkább elutasítók voltak az EU-val szemben, de tudatos és konzekvens Európa-párti politikával meg lehetett győzni a választókat arról, hogy Magyarország számára nincs más választás. Mint mondta, az MSZP nem a Fidesz, ez utóbbi ugyanis a közhangulatot kihasználva csak a szavazatmaximálást tekinti elsődlegesnek e fontos nemzetpolitikai kérdésben. Mesterházy hozzáfűzte: ha valaki nagyon leegyszerűsíti a problémát, akkor fölteheti azt a kérdést is, hogy kell-e nekünk az EU pénze vagy sem. Jelenleg ugyanis a Magyarországon folyó fejlesztések 97 százaléka EU-forrásból valósul meg, aki EU-ellenes retorikát folytat, végső soron amellett agitál, hogy az ország e forrásokhoz ne jusson hozzá.

Mesterházy Attila szólt arról is: a jövő évi parlamenti választások tekintetében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két választókörzetet érint az az együttműködés, amelyet Bajnai Gordonnal kötött. Mint mondta, abban állapodtak meg az Együtt 2014-PM-mel, hogy a nyírbátori és a vásárosnaményi körzetben az MSZP nem állít saját jelöltet.

A nyírbátori körzetben a szocialisták jövő évi jelöltje Veres János egykori pénzügyminiszter, az MSZP szabolcsi elnöke lett volna, míg a vásárosnaményi körzetben Tukacs István parlamenti képviselő, a párt Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke lett volna az induló. Mesterházy azt mondta: a két körzet szocialistái nem fogadták örömmel, hogy Veres János és Tukacs István egyéniben nem indul, de ígéretet tettek arra, hogy - mint Mesterházy fogalmazott - száztísz százalékos erőbedobással támogatják majd e két körzet Együtt 2014 által indított jelöltjét. (Meg nem erősített információink szerint a vásárosnaményi körzetben az Együtt jelöltje Sértő-Radics István volt SZDSZ-es politikus lesz, míg a nyírbátori jelöltről még folynak az egyeztetések.)

Mesterházy Attila közölte: a jelenlegi elképzelések szerint Veres János európai parlamenti jelölt lesz, Tukacs István pedig reményei szerint tagja lesz a következő kormánypárti szocialista parlamenti frakciónak. Habár erről nem szólt, de szavaiból az következik, hogy Tukacs Istvánnak befutó helyet szánnak a párt országos listáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.