Mesterházy: Orbán Viktor eszkalálja az ukrán problémát

Orbán Viktornak a kárpátaljai autonómiával kapcsolatos nyilatkozatai nem szolgálják sem az európai, sem a magyar érdekeket. A kormányfőt ebben az ügyben nem a szolidaritás, hanem a személyes- és pártérdek vezérelte - közölte Mesterházy Attila MSZP-elnök Nyíregyházán.
Középen Mesterházy Attila, balra mellette Mudri György, míg jobbra tőle Veres János
MTI

- A Jobbik európai politikája semmilyen nemzeti érdeket nem képvisel, hiszen Magyarországnak nem érdeke az Európai Unióból való kilépés. De Magyarország számára a Fidesz uniós politikája sem hatékony, sőt sokszor káros, mert a nagyobbik kormánypárt sorozatosan konfliktusokat gerjeszt az ország és Európa között - mondta Mesterházy Attila MSZP-elnök vasárnapi sajtótájékoztatóján Nyíregyházán.

A pártelnök a szocialisták két szabolcsi EP-képviselő-jelöltjével, Veres Jánossal és Mudri Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen többek között azt mondta: az MSZP mind hazai, mind európai szinten elsősorban a munkahelyteremtésben érdekelt, ezért megítélése szerint a szocialista EP-lista hatékonyabban szolgálja az ország érdekeit, mint a Jobbiké és a Fideszé.

Mesterházy közölte: a párt jelszava az, hogy "Európa, de okosan!". Magyarország számára ugyanis Európán kívül sikeres út nem létezik, ezért értelmezhetetlen a Jobbik EP-listavezetőjének azon elképzelése, miszerint az országnak ki kellene lépnie az unióból. Hozzátette: a Fidesz által képviselt Európa-politikával sem értenek egyet, amelynek lényege a folyamatos ellenségkép-keresés és a szabadságharcra való hivatkozás.

Kérdésünkre, miszerint az MSZP Európa-politikája szempontjából mi a véleménye Orbán Viktornak az esetleges kárpátaljai autonómiával kapcsolatban tett nyilatkozatairól, Mesterházy Attila azt válaszolta: ebben a témában óvatosan kellett volna fogalmazni, hiszen a kérdés belpolitikai célokra való fölhasználásával Orbán eszkalálja az ukrajnai problémát, s nincs tekintettel az Ukrajnában élő magyarságra.

Hozzátette: szerencsétlennek tartja a kormányfő szavait, mert Orbán Viktornak a kérdésről elhangzott nyilatkozatai nem szolgálják sem az európai, sem a magyar érdekeket. Szerinte Orbánt ebben az ügyben nem a szolidaritás, hanem a személyes- és pártérdek vezérelte.

A sajtótájékoztatón Veres János EP-képviselő-jelölt, volt pénzügyminiszter is érintette az ukrán kérdést. Mint mondta, megválasztása esetén határon átívelő, komplex fejlesztési program tető alá hozásán dolgozik majd Kárpátalján élő magyarok, ukránok és ruszinok bevonásával. Hozzátette: programjának hangsúlyos eleme a szociális felzárkóztatás megvalósítása a régióban.

Mudri György EP-képviselő-jelölt közölte: agrár- és vidékfejlesztési mérnökként szeretné a szakmai érdekeket az Európai Parlamentben képviselni, mert - mint fogalmazott - érdemi érdekképviseletre van szüksége az ágazatnak, nem pedig a Fidesz által képviselt folyamatos szabadságharcra és pánikkeltésre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.