Mérnök-informatikus szakra kettes matekkal...

Lapszemlénk témáiból: Kevés esélye lenne egy új pártnak a Publicus Intézet szerint - Ezer milliárd a kis- és középvállalkozásoknak - Válogatás vidéki lapokból

Antiszemita levelet továbbítottak a mezőberényi városházáról?

"Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a honvédség rabbinátusának vezetője?" - kérdezi a Hír6 portál Békés megyei szerkesztője annak kapcsán, hogy egy birtokukba került elektronikus levél alapján "valószínűsíthető, hogy a mezőberényi polgármesteri hivatal egyik hivatali munkaállomásáról egy köztisztviselő továbbította azt a súlyos antiszemita kitételekkel tűzdelt levelet, amelynek „főszereplője" Fröhlich Róbert, a Honvédelmi Minisztérium tábori rabbinátusának vezetője, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija. A levél szerzője nemzetbiztonsági kockázatnak nevezi a vezető rabbi hadseregen belüli ténykedését."
A levél „Subject: no comment, azaz tárgy, téma: kommentár nélkül" ment tovább a mezőberényi polgármesteri hivatal egyik köztisztviselőjétől, és Fröhlich Róbert életútját veszi sorra. Annak ellenére, hogy „no comment" a levél jelzete, a levél elején rögtön ez olvasható: „Persze, hogy a seregben is ott vannak: íme egy lauderes, rabbiképzős dandártábornok rabbi + olvasó."

Az életrajzi adatok után a továbbított levél "Kurucok a nemzetbiztonsági kockázatról" címmel, és "Kedves Kurucok!" megszólítással a "zsidó zsoldosok" képviselte "kockázatról" fogalmaz meg kérdéseket. A levél szövegét a Hír6 közzétette.

A Békés megyei szerkesztőség mindehhez a Wikipédia alapján hozzáteszi:
"A hatályos jogszabályok, valamint a szabad vallásgyakorlás elveit szem előtt tartva a történelmi egyházak elöljárói, így a Magyarországi Zsidó Hitközség képviselője is tagja a Magyar Honvédségnek. „Tábori lelkészeknek, vagy katonalelkésznek nevezik a Magyar Honvédség lelkészeit, papjait. Munkájukat a Tábori Lelkészi Szolgálat keretei közt végzik, amely önálló egyházmegyei, illetve egyházkerületi szervezet, élén a katonai püspök(ök)kel. A katonalelkész egyszerre visel egyházi és katonai felelősséget. Feladata a csapatok erkölcsi erejének fenntartása, istentiszteletek tartása, sebesültek, gondokkal küszködők lelki gondozása, halottak végtisztességben részesítése, illetve a katonák családjaival való kapcsolattartás."

"A mezőberényi polgármesteri hivatal számítógépéről és elektronikus levélcíméről továbbított levél ügyében Debreczeni Gábor önkormányzati képviselő szombat délután írásban Baji Mihályhoz, Mezőberény jegyzőjéhez fordult. Ugyanis felmerül az esettel kapcsolatban a gyanú, hogy köztisztviselő továbbította a levelet" - olvasható a Hír6-on.

VIDÉKI LAPOKBÓL

GE: nagykanizsai elbocsátások

A General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárából 227 embert bocsátanak el - írta hétfői számában a Zalai Hírlap. A lap emlékeztet arra: a GE még a múlt héten jelentette be, hogy a Magyarországon foglalkozatott tízezer alkalmazottja közül ötszáztól kénytelen megválni. A Zalai Hírlap információi szerint a nagykanizsai leépítésben érintetteket a gyár felmenti a munkavégzés alól a felmondási időben, s végkielégítést fizet a vállalat, amely esély-irodát nyit, hogy megkönnyítse az állástalanná váló emberek elhelyezkedését. (Tudósítónktól)

Körmendi kórházi bajok

Németh Attila körmendi kórházigazgató szerint a Vas megyei egészségügyi koncepcióban csak a a szombathelyi Markusovszky kórháznak szánnak szerepet, a kisebbek nem kapnak helyet és segítséget. Tovább nehezíti a körmendi kórház helyzetét, tette hozzá, hogy négy hónappal ezelőtt levélben értesítette az ÁNTSZ: nem lehet több bélműtétet végezni az intézményben. Ezt rossz döntésnek tartja az igazgató, aki már többször fellebbezett a Regionális Egészségügyi Tanács döntése ellen. Úgy véli: komoly veszélyben van Vas megye évtizedeken át kialakított hegemóniája a régiós egészségügyi ellátásban - derül ki a Vas Népe hétfői számában megjelent cikkből. (Tudósítónktól)

Nyíregyházi kórus sikere

A spanyolországi Tolosában megrendezett nemzetközi kórusversenyen szép sikerrel szerepeltek a nyíregyháziak: a Cantemus Kórus több díjat nyert: megkapta kategóriagyőztesek nagydíját is, s ezzel jogot szerzett arra, hogy jövőre indulhasson a nagydíjas kórusok versenyén Franciaországban - számol be a vasárnapi sikerről a mai Kelet-Magyarország. (Tudósítónktól)

Mérnök-informatikus szakra kettes matekkal

Sokan jutottak be a Szegedi Tudoményegyetem mérnök-informatikus szakára a középiskolából hozott 2-es matematika érdemjeggyel is – szinte minden felvételizőt felvettek. Bizonyos természettudományi karokra a maximálisan hozható 480 pont helyett 160 ponttal is be lehetett jutni. A középiskolai tankönyvek az utóbbi évtizedekben lezajlott modernizációt nem igazán sikeresen tálalják, az absztrakt ismeretanyagot nem értik a diákok. A megoldás a diák életkorának megfelelő tanyanyag összeállítása lenne. (Tudósítónktól)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: kevés esélye lenne egy új pártnak a Publicus Intézet szerint

Ódzkodik az emberek többsége a kétpárti parlamenttõl. Arra számítanak, hogy a  következõ országgyûlési választáson négy vagy annál több párt lesz a  befutó - áll a Népszava hétfõi számában ismertetett legújabb  közvélemény-kutatásban, amelyet a Progresszív Intézet megbízásából a  Publicus Intézet készített, csaknem 1200 ember megkérdezésével.
A válaszadók 54 százaléka tartana jónak kettõnél több pártot, míg ennek ellenkezõjét csak 34 százalék mondta. Ami a  pártválasztókat illeti: az SZDSZ szavazói a legpesszimistábbak, õk  számolnak a legkevesebb párt törvényhozásba kerülésével, õket az MDF  és az MSZP szavazói követik. Ami meglepõ, hogy a KDNP és az egyéb  pártok szavazói várják a legváltozatosabb parlamenti összetételt -  olvasható a lapban.
Érdekesség, hogy miközben a legtöbben négy vagy annál több  pártot látnának szívesen, nem nyitottak egy új pártra, és a mostani  parlament kis pártjaiban sem bíznak hosszú távon.
A Népszavában közzétett felmérés adatai szerint az összes  megkérdezett 44 százaléka szerint nem lenne esélye egy új pártnak  bekerülni az Országgyûlésbe. Így gondolja a szocialista szavazók 57 százaléka és a fideszesek 42 százaléka. (MTI)

Világgazdaság: ezer milliárd a kis- és középvállalkozásoknak

Ezer milliárd forintos válságkezelõ alapot jelent ma be Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök-pártelnök - írta a hétfõi Világgazdaság.
A lap szerint elsõsorban a foglalkoztatás szempontjából nehéz helyzetbe került régiók és azok az ágazatok számíthatnak  segítségre, amelyek létszámcsökkentésre kényszerülnek a pénzpiaci  válság hatása miatt. Így például az exportra termelõ vállalatok is  támogatást várhatnak.
Az 1000 milliárdos program lényegében az október elején  bejelentett 807 milliárdos Bajnai-csomag kiegészítése 200 milliárd  forinttal. Nagy része uniós támogatásból tevõdik össze.
A válságkezelõ alapot a Világgazdaság értesülése szerint egy  profi menedzsercsapat irányítja majd. A kormány nem hoz létre új  szervezetet, hanem az adott infrastruktúrával és intézményi  háttérrel kezeli a meglévõ költségvetési pénzekbõl, valamint uniós  forrásokból újraosztott milliárdokat. A likviditássegítõ csomag  kapcsán teljes mértékben átcsoportosítják az uniós forrásokat.
A cél az, hogy az elbocsátások miatt kialakult neuralgikus  gócpontoknál, vagyis a munkanélküliséggel leginkább sújtott  térségekben enyhíteni lehessen a válsághelyzetet - olvasható a lapban. (MTI)

Napi Gazdaság: a Mabisz a PSZÁF-hoz fordult a Wabard díjai miatt

Levélben fordult Varga Csabához, a PSZÁF főigazgatójához a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára a Wabard Biztosító Zrt. által október 30-án meghirdetett fuvarozói és flotta kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakkal kapcsolatban - írta a hétfői Napi Gazdaság.
    Trunkó Barnabás szerint az új piaci szereplő ebben a szegmensben még a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) is alacsonyabb díjakat hirdetett meg, közlése szerint a Mabisz nemzeti irodája és az üzletági biztosítók aggodalommal tapasztalják, hogy egy szakmailag nem megalapozott díjkalkuláció következményei ismét a piac többi résztvevőjét fenyegetik.
    A Mabisz főtitkára a lapot emlékeztette arra, hogy a MÁV ÁBE csődje kapcsán a nemzeti irodának a nemzetközi zöldkártya-egyezmény értelmében - amely szerint a csatlakozott országok általános felelősséget vállalnak saját hazájuk gépjárművei által okozott károkra - eddig mintegy 1,7 milliárd forintos külföldi követelést kellett kifizetnie.
    Pénteken, a Wabard Biztosító bemutatkozó sajtótájékoztatóján Nagy Imre vezérigazgató a Napi Gazdaság által túl merésznek minősített 90 százalékos flottakedvezménnyel kapcsolatban azt mondta: más társaságok is alkalmaznak ilyen "gumiszabályt" - olvasható  a lapban. (MTI)

Magyar Hírlap: Orbán alkalmasabb, mint Gyurcsány a Medián szerint

Politikailag kívánatosabb az emberek számára Orbán Viktor a pénzügyi válság  menedzselésében - olvasható a Medián legfrissebb felmérésében,  amelyet a Magyar Hírlap ismertetett hétfõi számában.
A megkérdezettek 42 százaléka a kormányfõ, 47 százaléka a Fidesz elnöke mellett voksolt, amikor arról kérdezték, ki  alkalmasabb a válsághelyzet megoldására.
Az ellenzéki vezér rokonszenv tekintetében is felülkerekedett  48:46 százalékos arányban. Gyurcsány Ferencnek a krízishelyzetben  tanúsított magatartását felelõsebbnek ítélték, ahogy kompetenciáját  is: a válaszadók fele õt nevezte meg, 48 százalékuk pedig Orbán  Viktort.
A nemzeti csúcsot a megkérdezettek 53 százaléka fontos lépésnek  tartotta, de egy hét alatt 28-ról 41 százalékra nõtt azoknak az  aránya, akik végül értelmetlennek látták.
A Medián méréseibõl a lap szerint az is kiderül, a magyarok 26  százaléka arra számít, hogy egy évig, 42 százaléka pedig arra, hogy egy évnél is tovább elhúzódhat a gazdasági válság. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.