Merkelnek leesett az álla Orbán szövegétől

Nem tudok mit kezdeni az illiberális szóval – mondta a német kancellár az Orbán Viktor magyar kormányfővel tartott hétfői budapesti közös sajtótájékoztatón.
Hűvös hangulatúra sikerült az a sajtótájékoztató, amelyre Angela Merkel német kancellár állt ki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel hétfőn Budapesten. Merkel néhány órás munkalátogatásra érkezett a magyar fővárosba, ahol először Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter fogadta, majd a Országházban tárgyalt Orbánnal.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A délután fél kettőkor kezdődött sajtótájékoztatón először Orbán beszélt kiemelve, hogy „a magyarok kedvelik a németeket”, a kancellárt pedig nemcsak mint német, hanem mint európai vezetőt is köszöntötte, mint olyasvalakit, aki ma az európai egység legnagyobb szószólója. Az ukrán válságról úgy nyilatkozott, „csak a béke pártján állhatunk”, tekintettel arra, hogy gáz csak Ukrajnán át jön Magyarországra, északkeleti szomszédunk területén pedig 200 ezer magyar él.

Merkel ezután a maga részéről arról beszélt, hogy a német cégek szeretik a megbízhatóságot, és mivel van szerepük a magyar makrogazdasági mutatók kedvező alakulásában, kedvező gazdasági keretfeltételeket várnak. Újságírói kérdésre abban még mind a két politikus egyetértett, hogy országuk nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A feszültség akkor kezdett tapinthatóvá válni, amikor a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) újságírója megkérdezte a két politikust, hogyan illik bele Orbán hírhedt tavalyi kiszólása az „illiberális” demokráciáról abba az együttműködésbe, amelyet az Európai Néppártban folytatnak. Orbán erre megismételte a hírhedt tusnádfürdői kiszólást, miszerint „nem minden demokrácia szükségszerűen liberális”, amelyre Merkel láthatóan megdöbbent arccal úgy reagált, egyeztetett tárgyalópartnerével a demokrácia kérdéséről, és kell még róla beszélniük, de az illiberális szóval személy szerint nem tud mit kezdeni. Pártjának, a Kereszténydemokrata Unónak (CDU) keresztény, szociális és liberális gyökere is van – tette hozzá.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A sajtótájékoztató vége fele Merkel a pódiumon leejtette a tollát. Orbán vette fel neki. A sajtótájékoztatón magyar részről csak a közmédia tehetett fel kérdést. Ez az egyetlen kérdés az eurázsiai kapcsolatokról szólt. A többi kérdés külföldi sajtóorgánumoktól – a FAZ-tól és a Reuterstől – érkezett.

Az alig néhány órás munkalátogatás alatt Merkel tárgyal Áder János köztársasági elnökkel, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének a képviselőivel, az Andrássy Egyetemen pedig előadást tart.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.