Orbán helyében Merkel nem félne a civil társadalomtól

Nem kell félni a civil társadalomtól – üzente a német kancellár, akit az Andrássy Egyetemen tartott előadása után kérdeztek meg a hétfői budapesti látogatásán szerzett benyomásairól.
„A sajtótájékoztatón is kiderült, hogy nem mindenben értünk egyet, és a demokráciáról újra beszélnünk kell. Orbán Viktor szerint Magyarországon médiapluralizmus van, amelyet bizonyítanak az őt a magyar sajtóban érő kritikák is. Erről a pluralizmusról ítélni nem tudok, de nem kell félni a civil társadalomtól" – mondta hétfőn Angela Merkel német kancellár egy kérdésre az után az előadás után, amelyet az Andrássy Egyetemen tartott. Merkel a szegedi Tudományegyetem által neki adott díszdoktori címet vette át.
Fotó: Ancsin Gábor / Andrássy Egyetem/Képszerkesztőség

A Budapesten szerzett benyomásairól Merkelt a díszdoktori címet adományozó egyetem egyik hallgatója kérdezte meg. Válaszában a német kancellár megjegyezte, „Orbán egy kolléga", akivel szoros az együttműködés, aki kompromisszumokat köt és akivel lehet vitázni a maga „közvetlen stílusában" is.

Fotó: Ancsin Gábor / Andrássy Egyetem/Képszerkesztőség

A kérdezz-felelek alatt Merkel korábban beszélt Németország és Oroszország viszonyáról, illetve a gázkérdésről is. Elmondta, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő gázvezeték, az Északi Áramlat nem a többi ország ellen irányul, Németország akár hajlandó lehet gázt visszafordítani Lengyelország és a balti államok felé. „Németország a felhasznált gáz 30 százalékát kapja Oroszországtól. Nem törekszünk a függőség teljes felszámolására, csak hogy Oroszország megbízható partner legyen. Hogy a gázt milyen úton kapjuk, az nem meghatározó dolog. Az ukrán válság visszaveti az együttműködést Oroszországgal, de szabadon beszélhetünk" – mondta erről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.