Mérgező farmer, cipő, csizma a tiltó listán

Több ruházati termék, elsősorban a Távol-Keletről származó farmerek, cipők, csizmák kerültek tiltó listára az ÁNTSZ ellenőrzése után.

A kistérségi intézetek kémiai biztonsági felügyelői több tucat penészesedés gátlót, úgynevezett dimetil-fumarát (DMF) tartalmazó ruhanemű forgalmazást tiltották meg. Ezt az anyagot biocidként használják a gyártók annak érdekében, hogy segítségével elpusztítsák azokat a penészgombákat, amelyek a bútorok vagy cipők bőr anyagát nedves környezetben való tároláskor vagy szállításkor károsíthatják.

A DMF kis zacskókba töltve, a bútor belsejébe rögzítve vagy a lábbeli dobozába helyezve párolog és impregnálja a bőrt, biztosítva ezáltal a penész elleni védelmet. Ugyanakkor a DMF a termékkel érintkezésbe kerülő fogyasztóknál súlyos egészségügyi károsodást okozott. Például ez az anyag áthatolt a ruházaton, egészen a bőrig, fájdalmas bőrgyulladást okozhat. Ezért a DMF jelenléte komoly veszélyt jelent.

E veszélyes vegyi anyaggal kapcsolatban akkor merültek fel először aggályok, amikor néhány tagállam hatóságai a nem élelmezési célú veszélyes fogyasztási cikkekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszeren (RAPEX) keresztül erre figyelmeztettek.

Kanapékkal, karosszékekkel és cipőkkel kapcsolatban érkeztek figyelmeztető értesítések, és a klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy az e termékekkel érintkező fogyasztók által elszenvedett bőrgyulladásokat a DMF okozta. Az Európai Unióban azonban a DMF használata tiltott.

A tapasztalatok szerint elsősorban a távol-keleti és német gyártású termékek és alapanyagokból készült ruhaneműben találtak DMF-t. Az ÁNTSZ kistérségi intézeteinek kémiai biztonsági felügyelői eddig 1790 egységben ellenőrizték az egészségre ártalmas dimetil-fumaráttal kezelt árucikkek forgalmazását, elsősorban a kis- és nagykereskedésekben, a raktárakban, a piacokon és a gyártóüzemekben.

A kereskedelemből eddig kitiltott ruhaneműk www.antsz.hu weboldalon megtekinthetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.