Páva meglékelné a Pécsi Vízmű menedzsmentjét

A francia érdekeltségű korábbi vízszolgáltató, Pécsi Vízmű Zrt. rendkívüli közgyűlésének összehívását és a cég menedzsmentjének visszahívását kezdeményezi Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere. A város jogi képviseéője már egy korábbi tájékoztatón kijelentette: a társaság gazdálkodása szabálytalan volt, fennáll a sikkasztás, a hűtlen kezelés és a magánokirat-hamisításgyanúja.

A Pécsi Vízmű Zrt. többségi tulajdonosát, a város önkormányzatát képviselő fideszes politikus, Páva Zsolt a menedzsment visszahívását a szolgáltató ügyében a napokban indult rendőrségi nyomozással, a bűncselekmény gyanújába keveredett vezetők méltatlanná válásával és a törvényesség helyreállításának igényével indokolta sajtótájékoztatóján.

Szabó Iván, a város ügyvédje azt mondta, a közgyűlést legkorábban tizenöt nap múlva lehet megtartani, s azon a leváltott vezetők helyére újakat választani. Tisztázni kell, hogy a menedzsment tagjai, az igazgatóság közül kiket terhelhet felelősség a társaság gazdálkodásáért, kik vettek részt a cég ügyleteiben. Eddig egy személy, Nyirati István vezérigazgató felelőssége gyanítható.

A jogi képviselő beszámolt arról, újabb dokumentumok kerültek birtokukba, melyek tovább súlyosbítják a vízmű ügyében kialakult helyzetet. A  900 millió forint értékű váltótartozás után egy 150 millió forintos és egy 250 millió forintos úgynevezett komfortlevélről szereztek tudomást, melyekben a Pécsi Vízmű Zrt. garanciát vállalt két leányvállalata hitelfelvételeiért. Ezen kívül egy olyan váltóra is fény derült, melyet az anyacég a százszázalékos leányvállalatának, az Aquainvest Kft.-nek állított ki 250 millió forint értékben.

Szabó Iván hozzátette: információjuk van egy, a 900 millió forintosnál nagyobb összegű váltóról is. A pontos értékéről a jövő héten kapnak tájékoztatást és "komolyan aggódnak" miatta, mert látszik, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. fizetőképessége így is nagymértékben megrendült. E tartozásokról nemcsak a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat, hanem véleményük szerint a francia tulajdonos sem tudhatott, ezért Páva Zsolt levélben tájékoztatta a párizsi anyacég, a Suez vezetőit a vizsgálatok eddigi eredményéről, a megszerzett dokumentumok tartalmáról.

Az ügyvéd szólt arról is, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalásokra a francia kisebbségi tulajdonossal, s az sem kizárt, hogy a cég tartozásainak ismeretében a városnak nem kell majd kártérítést fizetnie a közszolgáltatási szerződés felmondásáért. Szabó Iván egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta: a Pécsi  Vízmű Zrt. gazdálkodása nem volt szabályszerű, a cégnél fennáll a  sikkasztás, a hűtlen kezelés gyanúja és felmerül a számviteli fegyelem megsértése, a magánokirat-hamisítás gyanúja.

Közölte, a Pécsi Vízmű saját cégén, a 2002-ben alapított Aquainvest Kft.-n keresztül tizenhét cégből álló leányvállalati  rendszert épített ki és bevásárolta magát kistelepülések vízművállalataiba, ahol a menedzsmentjogokat is megszerezte. Az irányítás birtokában e leányvállalatokkal hiteleket vetetett fel, veszteségeiket a pécsiek pénzéből finanszírozták.

"Olyan cash flow rendszert hoztak létre, melyet kívülről nem lehetett látni, hiszen a számlájukon az évi hatmilliárd forint összértékű pécsi lakossági befizetésnek köszönhetően mindig volt pénz. De ahogy egy leányvállalatuk veszteséges lett, a Pécsi Vízmű cégéből kipótolták. A Pécsi Vízmű az utolsó időkben már 200 millió forint veszteséget könyvelhetett el, mert a Suez terjeszkedését a pécsi emberek pénzéből fizették" - közölte.

Szabó Iván akkor hangsúlyozta, sem az igazgatótanács, sem a felügyelőbizottság önkormányzat által jelölt tagjai nem tudtak ezekről az ügyletekről. Arról a 900 millió forint értékű váltótartozásról sem, amely sohasem szerepelt a cég mérlegeiben, s amely miatt a pécsi önkormányzatnak, mint többségi tulajdonosnak a Pécsi Vízműben lévő részvényei értéke jelentősen csökkent.

Az ügyvéd utalt rá, a Pécsi Vízmű alapszabálya szerint Nyirati István vezérigazgató 150 millió forintig volt jogosult aláírni, 250 millió forint feletti kötelezettségvállalást pedig csak a társaság közgyűlése hagyhatott jóvá. "A váltó, ami mellett még több másik váltóról is szó lehet, soha nem járta meg ezeket a fórumokat, azokról csak a vezérigazgató tudott jelenlegi ismereteink szerint" - jelentette ki. Emellett lehettek "aggályos ügyletek, pénzmozgások", de ezeket nem sikerült felderíteni, ezekról nincs konkrét információjuk.

A probléma nagyságát érzékeltetve közölte: egy nappal azután, hogy az önkormányzat birtokba vette a vízközműveket, a bankok tudatták az önkormányzattal, hogy zárolták a Pécsi Vízmű Zrt. számláit, s azokra inkasszót nyújtottak be. Ha a város és az új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. nem vette volna gyorsan birtokba a vízmű épületét, Pécs vízközművagyonát ma valószínűleg felszámoló árverezné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.