Mentesülhetnek a gyógyszercégek

Szabad utat adott az inzulingyártók tehermentesítéséről szóló javaslatnak a parlamenti szakbizottság. A képviselők sem akartak megkockáztatni egy inzulinkrízist, így egy hang nélkül engedték át a kormánynak a gyártók anyagi panaszait enyhítő javaslatát.

Az egészségügyi salátatörvényhez bizottsági módosítóként készült javaslattal megoldható, hogy januártól is elérhető marad a hazai patikákban a Novo-Nordisk Hungaria Kft. mindhárom inzulinkészítménye. Augusztus elején a cég kilátásba helyezte, ha nem kap fölmentést az úgynevezett spanyol modell terhei alól, kivonja a támogatásból a készítményeit. (Augusztus elsejétől azon originális készítmények után, amelyek több mint hat éve kaphatók társadalombiztosítási támogatással, és nincs generikus változatuk, tízszázalékos többletadót kellene fizetniük az inzulingyártóknak is.) Ez ellen akkor valamennyien tiltakoztak, de csak a Novo lépett határozottan. Az egészségügyi kormányzat végül megállapodott a céggel, és olyan megoldást találtak, amely ugyan nem menti fel formálisan a spanyol modell befizetései alól az inzulingyártókat sem, de annak terheit némiképp kompenzálja.

A Novo elfogadta, hogy jövőre csak az idén forgalmazott inzulinmennyiség 85 százalékért számlázhat az egészségbiztosítónak, a következő ötszázaléknyi mennyiség az egészségbiztosító kockázata, az összes többi eladott adag árát a gyártónak kell állnia. A kompromisszumos javaslatot a kormány a szerdai ülésén jóváhagyta.

Az egészségügyi salátatörvényhez készült törvénymódosítás pedig ezt a lehetőséget nyitja meg más gyártóknak is. A szakbizottság ülésén szinte valamennyi gyártói képviselet megjelent. Voltak, akik azt mondták, amint a parlament is jóváhagyja a módosítást, az új szabály alapján tárgyalást kezdenek a kormányzattal, mert a lehetőség még mindig jobb alkunak tűnik, mintsem hogy a spanyol modell alapján fizessenek vissza. Mások egyelőre csak számolgatnak, megéri-e az alku az adott cégnek.

Lapunk úgy tudja, hogy pénteken az egészségügyi kormányzat arról tájékoztatta a gyógyszercégek képviselőit, hogy a jövő évre tervezett 157 milliárdos gyógyszerkassza várhatóan 200-210 milliárd forint is lehet. Ez azt jelentené, hogy a jövő évi gyógyszertámogatásra csaknem annyi jutna, mint 2012-ben, amikor 219 milliárd forint volt a célra. Az összeget idén a gyártók 72 milliárdos extra adóbefizetéseiből egészítették ki, és így sem elég a gyógyszerkassza az év végéig.

kormány alig két hete 30 milliárd forintot csoportosított át az orvosságok támogatására. Lapunk úgy tudja: a jövő évi gyógyszerkassza 50 milliárddal való kiegészítésével kapcsolatos elgondolásról hétfőn egyeztetnek az egészségügyért felelős kormányzati képviselők a gazdasági tárcával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.