Mennyi víz folyik le a Dunán a kormány döntéséig?

Későbbi időpontra halasztotta a kormány az Alsó-Szigetköz vízpótlását és a Mosoni-Duna rehabilitációját szolgáló, a bíráló bizottság által alkalmasnak ítélt, összesen 12 és fél milliárdos pályázat jóváhagyását. A térség szakemberei és polgármesterei érthetetlennek tartják a halogatást.

Bizonytalanná vált a szigetközi vízpótlás, noha ez a beruházás a Mosoni-Duna rehabilitációjával együtt kiemelt progrmaként  szerepel. A nagyrészt uniós forrásból megvalósuló munkálatokat Brüsszel is jóváhagyta már, csupán a magyar kormány egyetértése szükséges.

Az ötmilliárd forintot meghaladó beruházásokat ugyanis a kabinet elé kell vinni, a szigetközi vízpótlást azonban legutóbbi ülésének napirendjéről levette a kormány, s későbbi tárgyalásáról döntött: újabb dokumentumokat akarnak beszerezni a beruházások létjogosultságáról.

Janák Emil, a regionális vízügyi igazgató érdeklődésünkre elmondta: a két program a Duna medersüllyedése miatt kialakult ökológiai állapotok javítását szolgálja. Az utóbbi 50 évben ugyanis  Nagybajcs térségében két méterrel lett mélyebb a főfolyó, s e miatt az alsó-szigetközi mentett oldal ágaiba nem tud átfolyni a víz.

A mellékágak vízpótlása ökológiai és mezőgazdasági érdek is a térségben. A Mosoni-Duna rehabilitációja pedig Vénektől egészen Rajkáig terjed. A szakemberek hangsúlyozzák: a két projekt nem kapcsolódik a vízlépcső ügyéhez.

A kiemelt beruházásokat a bíráló bizottság egyértelműen jónak, megvalósítandónak ítélte. A kivitelezési munkálatok a tervek szerint jövő tavasszal megkezdődtek volna.

Az érintett szigetközi települések polgármesterei érthetetlennek és veszélyesnek tartják a halogatást, s a térség országgyűlési képviselőihez, politikusaihoz fordultak segítségért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.