Mennyi lapul a kamarai vezetők borítékjában?

Nemrég nagy port vert fel, hogy egy tardi háziorvos kitartó küzdelmének köszönhetően nyilvánosságra került: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke havi 1,3 millió forintot keres. Sok ez, vagy kevés? Segít a válaszadásban, ha összevetjük a többi kamarai vezető javadalmazásával.

Abszolút csúcsnak számít a kamarai elnökök között Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének 1,3 milliós fizetése, hiszen a második helyezett Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnökének a juttatása is csupán havi 749 ezer forint, ráadásul akad olyan kamarai vezér is, aki ingyen látja el a feladatát - derül ki az fn.hu összeállításából, amely a különböző kamarai tisztségviselők javadalmazását veszi górcső alá.

Az adatokból az látszik, hogy óriási eltérések vannak a különböző szervezeteknél. Akad, ahol részleges vagy átalánydíjas költségtérítés is jár a díjazásért vagy a társadalmi munkában végzett feladatok ellátásáért, de nem mindnehol. Tiszteletdíjat csak az önkéntes kamaráknál nem vesznek fel a vezetők, s jelképesnek mondható még a kötelező tagságúak közül a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnökének tiszteletdíja is. A kötelező tagságú kamarák elnökei közül viszont a többség 600 ezer forint felett keres.

A vezetők fele mellékállásban látja el tisztét, a többiek főállásúak vagy társadalmi munkában dolgoznak. A legtöbb kamara nem tette ki honlapjára az adatokat, de az fn.hu megkeresésére egy kivétellel mindenki válaszolt.

A legtöbbet kereső MOK-elnök nem adott választ arra a kérdésre, hogy részesül-e költségtérítésben is. A többi válaszadó közül csak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) jelezte, hogy elnökük 500 ezer forintos költségtérítést kap. A kamarák egy részénél a vezetőknek egyáltalán nem jár ilyen hozzájárulás.

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke, Gönczi Gábor nem tiszteltdíjat kap, hanem a szervezet főállású alkalmazottja. Havi munkabére jelenleg 647 ezer forint, egyéb általános kiegészítő költségtérítést nem kap, csak a számlával, illetve kiküldetési rendelvénnyel igazolt eseti költségeit téríti meg a kamara. Szintén főállásban látja el tisztét a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke, Német Ferenc, keresete 600 ezer forint. Költségtérítést átalányban kap (gépkocsi, telefon, számítógép, stb.) 500 ezer forintot.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) vezetői nem főállásban látják el tisztüket, és átalány-költségtérítésben nem részesülnek. Havi bruttó tiszteletdíjaik: Lukács János elnöknek 749 ezer forint, Ladó Judit szakmai alelnöknek és Eperjesi Ferenc nemzetközi alelnöknek 160 500 forint, Ujvári Géza oktatási alelnöknek 117 ezer forint. A Magyar Országos Közjegyzői Kamarában (MOKK) nem munkaviszonyban látják el tisztüket, így náluk a főállás kérdése nem értelmezhető – fogalmaztak válaszukban. Vezető tisztségviselőik: Tóth Ádám elnök, tiszteletdíja 700 ezer forint, Anka Tibor és Kapási Olga elnökhelyettesek, akik 550 ezer forintot kapnak.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál (MESZK) Balogh Zoltán országos elnök mellékállásban 6 éve változatlanul 300 ezer forintos tiszteletdíjat kap, Kubányi Jolán általános alelnök pedig főállásban 500 ezer forintot keres. Költségtérítést csak a vidéki utazásokra kapnak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Horváth Tamás havi tiszteletdíja 220 500 forint, a további tisztségviselők (titkárok, országos bizottságok elnökei, alelnökei) tiszteletdíjat nem vesznek fel. A Magyar Építész Kamaránál Noll Tamás elnök 105 ezer forint tiszteletdíjat és 201 ezer forint munkadíjat kap. A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöke, „civilben" a BME Gépjárművek Tanszék vezetője Melegh Gábor 26 250 forintot kap, Agárdi Tamás elnökhelyettes pedig 13 125 forintért látja el tisztségét.

A Magyar Agrárkamaránál (MA) az elnök (társadalmi tisztségben) Forgács Barna 2010 őszén lemondott, a jelenlegi első számú tisztségviselő (az elnöki feladatok ellátásával megbízott alelnök) szintén társadalmi tisztségben Kun Mihály. A főtitkár Ebele Ferenc viszont főállású munkaviszonyban dolgozott a tavalyi év végéig 735 ezer forintért, januártól pedig nyugdíjasként 110 ezer forintot kap. Étkezési költségtérítésre és szolgálati gépjármű használatára jogosult, egyéb költségtérítése nincs.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) nincs tiszteletdíj, sem általános költségtérítés. Parragh László elnök hivatali gépkocsi és mobiltelefon használatára jogosult. Miklóssy Ferenc általános alelnök erre sem. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke, Barsiné Pataky Etelka tiszteletdíjat nem vesz fel, költségtérítést nem kap - írja az fn.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.