Mennyi étkezési hozzájárulást kaphat egy vezérigazgató?

A HospInvest majdnem 60 milliós tartozása bedönti a Heves megyei vízszolgáltatót. Miskolciak az űrben. Mennyi étkezési hozzájárulást kaphat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója? Tilos lesz az offshore cégek reklámozása? Vágánycsere után alpolgármester-csere? (Sajtószemle)

Csaknem 60 millió forinttal tartozik a HospInvest Zrt. a Heves Megyei Vízműnek. A példátlan mértékű adósság az egész megye ivóvízellátását veszélyezteti, ezért a vízmű igazgatója a megyei közgyűléstől kért segítséget. A vízmű eddigi, a tartozás rendezésére irányuló tárgyalásai nem jártak sikerrel - írja a heol.hu.

Bár a HospInvest Zrt. tartozása rendezetlen, a kórházak nem maradhatnak víz nélkül, a törvényi szabályozás szerint ugyanis az egészségügyi intézmények ivóvízellátását és a szennyvízelvezetésre irányuló szolgáltatást nem lehet korlátozni. A vonatkozó jogszabályok a víz- és csatornadíjfizetést a munkabér fizetési kötelezettséggel azonos módon szabályozzák. A több mint 280 ezer lakos ivóvízellátásáról gondoskodó társaság gazdasági stabilitását és a szolgáltatás biztonságát eddig az igazgatóság által jóváhagyott - szigorú intézkedéseket és megszorításokat tartalmazó - válságkezelési tervvel sikerült megőrizni.

Miskolciak a világűrben

A miskolci Admatis Kft. az első olyan magyar társaság, amelynek termékével a világűrben is kísérleteznek - írta az Észak-Magyarország. Az Admatis egy kutatásával, valamint több, általa kifejlesztett és gyártott alkatrésszel kísérleteznek majd a világűrben, a cél lefilmezni egy bizonyos habosítási folyamatot a súlytalanság körülményei között - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő napilapban. A cikk megemlíti, hogy az Admatis korábbi űrtechnikai tapasztalatai birtokában pályázott és nyert arra, hogy a Sentinel-2 műhold multispektrális berendezésének 16 alkatrészét megtervezze, legyártsa és szállítsa.

Offshore reklámtilalom

A Napi Gazdaság arról ír, hogy megtiltaná az offshore cégek reklámozását egy néhány nappal ezelőtt benyújtott törvényjavaslatában Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő. Javaslata szerint a gazdasági reklámtevékenység szabályairól szóló törvénybe kellene beiktatni azt a két mondatot, amely tiltaná az olyan reklámokat, amelyek adóelkerülésre ösztönöznek, és azokat is, amelyek offshore cég alapításához kapcsolódó szolgáltatást hirdetnek.

Az indoklás szerint jelentős adókiesést jelent az államnak, hogy a vállalkozások "adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégek segítségével kerülik el az adófizetést". Az ilyen nemzetközi adótervezés az állam céljaival ellentétes, a közjót nem szolgálja.

Tátrai fizetése még mindíg téma

A magyar Nemzet arról cikkezik, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, Tátrai Miklós - prémiumokkal és egyéb juttatásokkal együtt - havonta mintegy 6,5 millió forintot keresett, amely mellé a vagyongazdálkodási tanács tagjaként a még most is egymillió forint jár neki. Étkezési hozzájárulásként havi 12 ezer forintot, úgynevezett kafetériajuttatásként pedig több mint 58 ezer forintot kapott.

Vágánycsere után alpolgármester-csere?

Legalábbis erről ír a Magyar Hírlap. Az augusztusi nagykörúti vágányfelújítás egy részét már 2006-ban elvégezték. Vagy mégsem? A BKV annak idején részletesen beszámolt ezekről, de ma már nem tud róluk. Az ellentmondás legvalószínűbb magyarázata, hogy három évvel ezelőtt bizonyos tételek kikerültek a szükséges vágányfelújítási munkák listájáról. Az ilyen spórolás valójában tékozlás. A lap BKV-s forrásokból arról értesült, hogy a nagykörúti vágányokat részben azért kell kicserélni, mert 2006-ban kispóroltak bizonyos tételeket a pályarekonstrukcióból. A Combinók érkezésekor 3,4 milliárd forintból újították fel a nagykörúti pálya egyes szakaszait, a kocsiszínekbe vezető több kihajtót, kicserélték az áramellátó és irányító berendezéseket, és átalakították a megállókat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.