Menj szűrésre, de mindenekelőtt használj óvszert!

A kamaszok körében mind több a HIV-fertőzött. A világ országaiban csökken, Európa-szerte nő az új fertőzöttek és betegek száma.

Még több szűrést, és valamennyi fertőzött kezelését kéri az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nemzeti kormányoktól az AIDS világnapjára kiadott közleményében. Adataik szerint ugyanis miközben tavaly globálisan már harmadával csökkent a szerzett immunhiányos betegséget okozó fertőzések száma, Európában ennek ellenkezője történik és itt 8 százalékkal (tízezerrel) nőtt a HIV-fertőzések száma.

A vírus most – a trendek alapján – a kamaszokat veszélyezteti leginkább, ez abból derül ki, hogy az összes új HIV-fertőzés körülbelül hetede serdülőkorban történik. S miközben a kórral összefüggő halálesetek száma 2005 és 2012 között világszerte 30 százalékkal csökkent, a gyerekkorukat alig maguk mögött hagyók körében viszont 50 százalékkal emelkedett. Szakemberek valószínűsítik, hogy a serdülők óvatlanok és nem használnak óvszert. Nem érzik szükségét AIDS-szűrésnek sem.

Pedig a korai szűrés, és kezelés jelentősen csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét. Magyarországon kevés szűrést végeznek, a betegeknek több mint a felét késői stádiumban diagnosztizálják. Bár jogszabály biztosítja mindenki számára az önkéntes, ingyenes és anonim szűrés lehetőségét, csak kevesen élnek vele.

Ennek okait a hozzájuk befutó jelzések alapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) abban látja, hogy Magyarországon még mindig széles körű az érintettek megbélyegzése. Tapasztalataik szerint a hazai egészségügyben az érintetteket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, és válnak áldozatokká a fertőzésükkel össze nem függő egészségügyi ellátásuk alatt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság márciusban marasztalta el a Központi Stomatológiai Intézet gyakorlatát, mert az intézmény dolgozói megtagadták a HIV-vel élők ellátását. A határozat ellenére a HIV-vel élők továbbra is számtalan esetben hátrányos megkülönböztetés áldozatai.

Problémát jelent az egészségügyi adatok kezelése. Bár a HIV/AIDS megbetegedés személyazonosító adatok nélkül jelentendő fertőző betegség, a gyakorlatban az Országos Epidemiológiai Központ TAJ-azonosítóval regisztrálja a betegeket, arra hivatkozva, hogy csak így tudják elkerülni az esetleges duplikációkat.  Az Adatvédelmi Biztos már 2010-es jelentésében megállapította, hogy az OEK adatgyűjtési gyakorlata súlyosan sérti az érintettek személyes adatvédelemhez való jogát, illetve azt az elvet is, miszerint a jogszabályok megkülönböztetett védelemben részesítik a HIV-fertőzöttek érzékeny adatait. Az OEK azonban továbbra is folytatja jogsértő gyakorlatát.

Mi ez?

A HIV vírus az immunrendszert támadja meg, és hosszú, szinte tünetmentes lappangási idővel, életre szóló, súlyos, úgynevezett szerzett, immunhiányos betegséget (AIDS) okoz. Maga a betegség a kezeletlen fertőzés végső stádiumát jelenti, és a szervezetvédekező képességének pusztulásának az eredménye. A legtöbb ember nem tapasztal semmit a fertőzés kezdetén, de néhány esetben már az első néhány hétben jelentkezhet láz, kiütés, a nyirokcsomók-megnagyobbodása. A fertőzött ember rögtön a fertőzés után terjesztheti a vírust, anélkül, hogy tisztában lenne azzal, hogy vírushordozó. Amíg az AIDS ki nem fejlődik a legtöbben jól érzik magukat, előfordulhatnak jellegtelen tünetek ( súlyvesztés, fáradtság, visszatérő láz,  vagy hasmenés, vérszegénység, a száj gombás fertőzése). 

Hogyan terjed a vírus?

Közösüléssel mindenképpen, a megelőzéshez lényeges az óvszer helyes használatának megtanulása. A fertőzéshez a vírusnak be kell jutnia a véráramba. Alacsony a fertőzés kockázata az orális szex-el, az ondó lenyelésével. Elméleti, kis kockázattal jár a csókolódzás, a száj, a végbél érintése, a mások által használt, de fertőtlenített behatoló eszközök használata. Akinek nincs nyílt sebe a testén, az nem szerezheti meg a vírust puszilkodással, a másik testének a megérintésével, simogatasával, közös fürdéssel, zuhanyozással.

Számok

Tavaly évvégén már 35,3 millió HIV fertőzött ember élt a Földön, közülük 2,1 millión a 10-19 éves korosztályba tartozó serdülők. A tavalyi év során 2,3 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal, az 1990-es évek óta a legkevesebben. 2012-ben 1,6 millió ember halt meg AIDS-ben, de az AIDS-hez kapcsolódó halálestek száma 2005 és 2012 között világszerte 29 százalékkal csökkent, miközben negyvenszeresére nőtt az antiretrovirális kezelésben részesülők száma, jelenleg az alacsony és közepesen fejlett országokban 9,7 millió ember számára biztosított a gyógyszeres kezelés. Magyarországon a fertőzést hordozóknak és a már megbetegedetteknek 300 forintos dobozdíj ellenében biztosítja a kezeléshez szükséges készítményeket. Tavaly a gyógyszerek támogatására költhető keretből 2,3 milliárd forintot költöttek erre a célra.  

Megemlékezés az AIDS világnapján
Megemlékezés az AIDS világnapján, 2009-12-01,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.