Menesztik a BKV vezetőségét

Visszahívják a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait. Az új igazgatóságot a kormány delegáltja vezetné a jövőben - jelentette be Demszky Gábor a délutáni koalíciós egyeztetés után.

A főpolgármester a tájékoztató után az MTI kérdésére közölte, a találkozón az SZDSZ nem zárkózott el attól, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják a Fidesznek.

Tologatják a BKV-felügyeletet

Demszky Gábor, valamint egy külön megtartott másik tájékoztatón Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és John Emese SZDSZ-frakcióvezető is megerősítette: abban még vita van köztük, hogy a BKV felügyeletét, amelyről Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes lemondott, miként lássák el. A főpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy a megbeszélésen az SZDSZ jelezte, elképzelhetőnek tartják azt is, hogy egy újabb főpolgármester-helyettest válasszanak a közlekedési területre. Steiner Pál szerint jelenleg ez a feladat visszakerült a főpolgármesterhez. Megjegyezte, nem kizárt, hogy a szocialisták újból a jelenlegi tagokat jelölik az igazgatóságba és a felügyelőbizottságba.

'Hagyó nem bírt vele'

A főpolgármester üdvözölte, hogy az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak visszahívására hetekkel ezelőtt tett javaslata végül meghallgatást nyert. Demszky Gábor és a frakcióvezetők is célravezető megoldásként szóltak arról, hogy az önkormányzat városüzemeltetési bizottságán belül létrehoznának egy BKV-közlekedési albizottságot. Demszky Gábor rámutatott, hogy Hagyó Miklós lemondása helyes és bölcs döntés volt, s ezzel lehetővé válik, hogy új felelőse legyen e területnek. Emlékeztetett arra, hogy korábban az MSZP szorgalmazta, hogy egy nagy területtel foglalkozó "szuper helyettese" legyen. Mint mondta: kiderült azonban, hogy nem bír vele, ezért szükség van a váltásra.

Demszky-Bajnai meccs következik

Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy számára a BKV-val kapcsolatban az a legfontosabb kérdés, hogy beváltja-e a szocialista kormány Gyurcsány Ferenc azon korábbi ígéretét, hogy támogatja az alulfinanszírozott BKV-t, ahol évente mintegy 10 milliárd forint hiány keletkezik. A jelenleg 90 milliárd forinthoz közelítő adóssággal rendelkező BKV 30 milliárd forintos hitelt kíván felvenni a fejlesztési banktól. Erre szükség van a BKV normális működéséhez, szolgáltatásainak a szinten tartásához. Erről a közeljövőben tárgyalni kívánnak a miniszterelnökkel - jegyezte meg.

'Ne legyen kifizetőhely a BKV'

A főpolgármester rövidesen a Fővárosi Közgyűlés elé viszi azt a korábban már felvetett elképzelését, amellyel átlátható, ellenőrzött viszonyokat teremtenének a cégek menedzsmentjeinek díjazása terén, s megakadályoznák a közpénzek elfolyását. Ezzel elérik azt is, hogy a BKV ne legyen egyfajta kifizetőhely. A hónap végéig zajló egyeztetések során a tisztázásra váró kérdések között a főpolgármester reményei szerint választ kaphatnak majd arra is, hogy a BKV igazgatósága, felügyelőbizottsága miért nem intézkedett Hagyó Miklós azon 2008. januári levele alapján, amelyben kezdeményezte a menedzsment díjazásának, premizálásának újragondolását.

Osztott felelősség

John Emese fontosnak tartotta azt, hogy a BKV önkormányzati felügyeletének hatékonyságát javítsák, s ehhez kibővítenék az igazgatóság és a felügyelőbizottság hatásköreit. Steiner Pál megjegyezte, nem tartja elképzelhetőnek azt, hogy Horváth Csaba vagy más MSZP főpolgármester-helyettes vegye át a BKV felügyeletét. Mindketten azt remélik, hogy a jövő héten folytatódó és a hó végéig tartó egyeztetéseken létrejön a koalíciós megegyezés.

Üzemzavar elhárítás a BKV-nál - a főpolgármester menesztette a vezetőséget 2009. szeptember 2-án
villamos, vonalműszak, üzemzavar elhárítás, tömegközlekedés, Kovács Bence felvétele, 2009-09-02,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.