Menesztik Rogán helyettesét?

Minden önkormányzati tisztségétől megfosztják Puskás Andrást, az V. kerület alpolgármesterét a képviselő-testület csütörtökre meghirdetett rendkívüli ülésén – értesült a Város Szíve blog. Puskás közlése szerint a külügyi tárcánál kapott új feladatot, amely összeférhetetlen az önkormányzati tisztséggel, ezért távozik.

Csütörtök délelőtt fél 11-kor rendkívüli ülést tart Belváros-Lipótváros Önkormányzata. A Város Szíve blog által bemutatott meghívóban szerepel egy olyan pont is, amely egy alpolgármester megválasztásáról, illetményének megállapításáról szól. A napirendi pont előterjesztőjeként Rogán Antal polgármester neve olvasható.

A blog értesülései szerint arról van szó, hogy a testület meneszti Puskás András alpolgármestert. A hír némileg váratlan lehet, ha figyelembe vesszük, hogy Puskás mostanában sokat szerepelt a híradásokban, mint Rogán szomszédja a Pasa Park nevezetű lakóparkban. Lakásának 2008-as megvásárlásához a 444.hu összeállítása szerint 103 millió forintos bankhitelt kapott, amelynek 2013-as vagyonnyilatkozatában már nem találjuk nyomát, helyette egy 76 millió forintos, magánszemélyekkel szembeni tartozás szerepel.

Puskás vagyonnyilatkozatát Juhász Péter, az Együtt alelnöke firtatta az európai parlamenti választás előtt. Az alpolgármester akkor rágalmazás miatt eljárást indított, ám két hete a II. és III. Kerületi Bíróság úgy döntött, alkotmányos alapjog egy politikus vagyonosodásával kapcsolatosan kérdéseket megfogalmazni.

A Város szíve összefoglalójából kiderül, hogy a mostani döntésnek előzménye lehet a kerületi jegyző tavaly szeptemberi, váratlan és gyors leváltása, amit a kerület rendőrkapitányának felmentése követett, ugyanilyen gyorsan és érdemi indoklás nélkül. A blog utal arra is, hogy a kerületben a Központi Nyomozó Főügyészség két ügyben is vizsgálatot folytat, egy harmadik, önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos csalás miatti eljárás már bíróságon van.

Puskás András egyébként június közepén az MTI-nek úgy nyilatkozott: a polgármesteri posztért nem indul ősszel, mert "Szijjártó Péter külügyminiszter-helyettestől kapott egy másik, ugyancsak megtisztelő felkérést".

Cikkünk megjelenését követően, szerda délelőtt Puskás közleményben erősítette meg lapunknak új megbízatásának tényét. "A mai napon külügyminiszter úr aláírta a kinevezésemet, a törvény értelmében ez a pozíció összeférhetetlen bármilyen politikai állással, így ennek okán a mai nappal lemondtam az V. kerületi önkormányzatban betöltött valamennyi tisztségemről. Ez saját döntésem, a helyi képviselő testületnek nem kell megtárgyalnia vagy elfogadnia" - írta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.