Lapátra tettek két vízügyi igazgatót

Visszavonták a Nyugat-, valamint az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőinek megbízatását. Információink szerint a két vezetőnek azért kellett mennie, mert szakmai alapon kritizálták a vízügyi rendszer átszervezésének ésszerűtlen mozzanatait.

Nádor István szombathelyi és Janák Emil győri igazgató felmentését a belügyminiszter a közmunkaprogramban elkövetett hibákkal indokolta. Janák Emilt elértük, ő megerősítette a hírt, de részleteket nem mondott, s a történteket kommentálni sem akarta.

Úgy tudjuk, hogy referensként mindketten tovább dolgozhatnak az igazgatóságokon, vezetői helyüket azonban megpályáztatják. A minisztériumból szerzett nem hivatalos értesüléseink szerint ürügyet kerestek a két igazgató felmentéséhez, s ezt egy miniszteri utasítás  nem pontos betartására hivatkozva találták meg. Informátoraink elmondták: a belügyi tárca azért akart megszabadulni a két elismert szakembertől, mert a vízügy átszervezésének ésszerűtlen mozzanatait – igaz, kizárólag zárt körben, a szervezet fórumain – szóvá tették, kritizálták.

Janák Emil egyébként a bős-nagymarosi vízlépcső építése ügyében első számú bűnbaknak kikiáltott Jakus Györgyöt váltotta Győrött az igazgatói székben. Jakus szakértelmét sokáig nem tudták, illetve árvízvédelmi tapasztalatait nem merték nélkülözni, őt az Országos Vízügyi Felügyelőségnél főmérnökként alkalmazták, nemrég azonban nyugdíjba helyezték.

A győri igazgatói székbe 1999-ben került  Janák Emil is következetesen a szakmai szempontokat képviselte, s az Európai Unió vízügyi keretirányelveinek megvalósításában, a szigetközi rehabilitációban, az árvízvédelemben kiemelt szerepet játszott, s részben neki köszönhető, hogy a vörösiszap-katasztrófa idején nem sérültek a vízbázisok. Nádor István különösen a Rába vízvédelmében szerzett elismert érdemeket, s kiváló kapcsolatokat alakított ki az osztrák szakemberekkel is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.