Ménesbirtok: kinyírják a vevőket?

Rendeletben semmisíthetik meg a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. állami földjeire kiírt földárverések eredményeit, értesült a hvg.hu.
Farkas Sándor, a mezőhegyesi mintagazdaság megalakításával megbízott kormánybiztos nem cáfolta a hírt, csak annyit fűzött hozzá, hogy a napokban jelenik meg egy rendelet. Annak pontos tartalmáról azonban nem árult el részleteket.

Legalább két és fél tucat árverési eredményt kell érvényteleníteni, de szerződéseket nem kell felbontani, mivel azokat – írja a hvg.hu – még meg sem kötötték és így ki sem függesztették. Az eladásra kiírt területek majd fele kelt el az őszi árveréseken, 29 alkalommal koppant a kalapács. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. elnök-vezérigazgatója kétszer licitált, egyszer 62 hektár, majd 113 hektár tulajdonjogát szerezte volna meg. A cég más vezetői is regisztráltak, így egyes becslések szerint az eladásra kínált, valamivel több mint 2000 hektár felét Kun Mihály, valamint a céghez kötődők vásárolták meg.

Többek szerint ez nem tetszett a kormánypártiaknak, ezért döntöttek az eredmények megsemmisítéséről. De jelentős nagyságú területért szálltak ringbe Simonka György, a térség országgyűlési képviselőjének baráti köréhez tartozók is. Amennyiben a Magyar Közlönyben közzéteszik a rendeletet, akkor mindegyik licitáló hoppon marad, ráadásul a mezőhegyesi állami földbérleti pályázatok eredményeit is felülvizsgáltathatja a kormány.

A 4000 hektárból 1800 erdőterület, több száz hektár pedig a 60 kilométerre levő Telekgerendás környékén található, ezért lehetetlen egy olyan gazdaságot felépíteni, amely megfelelő számú munkahelyet is tud biztosítani. Vélhetően emiatt látta be a kormány és a szaktárca, hogy csupán állami kézben tartott földeken nem lehetséges egy új állami mintagazdaság beindítása.

A Ménesbirtok Zrt.-nek 2017. januárig van érvényes földbérleti szerződése. A használatukban lévő földeket az elmúlt években állami földbérleti pályázatokon írták ki, a Ménesbirtok Zrt. tulajdonosai nem hosszabbíthatták meg a földhasználati szerződésüket. Amikor még meg se száradt a tinta az új bérlők szerződésein, az állam úgy döntött, hogy árverésre kínálja ezeket a földeket is. A liciteket tavaly ősszel lebonyolították, de úgy néz ki, hogy most nem csak azok maradnak hoppon, akik ősszel megvásárolták a földet, hanem azok is, akik a bérleti pályázatokon nyertek. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.