Menekültügy: az ombudsman már vizsgálódik

Az alapvető jogok biztosa számára az erkölcsi megsemmisülést jelentené, ha a menekültügyben nem cselekedne – állítja az Eötvös Károly Intézet. Az ombudsmani hivataltól megtudtuk: a vizsgálat már folyik.
Az alapvető jogok biztosának elsőrendű alkotmányos kötelezettsége az alapjogok védelme. A rá vonatkozó törvény alapján pedig köteles különös figyelmet fordítani a gyermekek és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaira – hívja fel a figyelmet közleményében az Eötvös Károly Intézet.

Magyarország a rendszerváltás óta nem szembesült a mostani menekültválsághoz hasonló krízishelyzettel, és annak kezelési módja miatt „a civilizált világ közvéleménye immár viszolyogva tekint a magyar államra” – állítják a jogvédők. Szerintük az „állam gonoszsága, részvétlensége azokat sem menti fel a törvény és az emberiesség szabta cselekvés kötelezettsége alól, akik egyébként hajlanak a szervilizmusra”.

A menekültek hónapok óta egyetlen állami jogvédő intézménytől sem kaptak semmiféle védelmet – hangoztatják –, miközben a röszkei kukoricaföldön tegnap éjszaka „a legkiszolgáltatottabb menekültek, köztük vészesen kihűlt gyerekek teljes reménytelenségben fagyoskodtak”. Ebben a helyzetben az ombudsman felelősségét kivételesnek tartják, és ha nem cselekszik, e mulasztása „az alapvető jogok biztosa számára az erkölcsi megsemmisülést jelenti” – szögezi le az intézet.

Menekültügyben a vizsgálat már folyamatban van, de annak lezárásáig az alapvető jogok biztosa nem nyilatkozhat, mert a részmegállapítások nyilvánosságra hozatala befolyásolhatná az eljárás kimenetelét – közölte érdeklődésünkre az ombudsmani hivatal.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.