Menekültügy: a torinói érsek már lépett

Öt-öt bevándorló elszállásolására és ellátására szólította fel az egyházmegyéjében levő plébániákat és a hívőket a torinói érsek.

Nyilvánosságra hozott körlevélben Cesare Nosiglia a "háborúk, erőszak és szegénység elől menekülők" befogadását szorgalmazta. Torino érseke azt kérte, hogy az északnyugat-olasz Piemonte tartományban található plébániák, valamint az egyház által fenntartott idősek otthonai és más intézmények mindegyike fogadjon be öt-öt bevándorlót.

Számos plébánia már eddig is segítette a bevándolóknak, de csak nappal. Cesare Nosiglia most azt kérte, hogy a menekültek éjszakai szállást is kapjanak, vagyis folyamatos jelleggel költözhessenek be az egyházi intézményekbe. Hasonló segítséget kért azoktól a családoktól is, amelyeknek erre lehetősége van akár kevesebb ember befogadásával. A bevándorlókat befogadó olasz családok napi több mint 30 euró állami támogatásban részesülnek.

Ferenc pápa már többször szorgalmazta a templomok és más egyházi intézmények megnyitását a bevándorlók és a hajléktalanok befogadására. Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára augusztusban elégtelennek nevezte az olasz kormány migrációs politikáját. Galantino érsek szerint az olasz hatóságok nem tesznek mást, mint "leparkolják" a bevándorlókat  a befogadóállomásokon, de nem tesznek integrálásuk érdekében. A Cei főtitkára elítélte az ellenzéki pártok bevándorlóellenes politikáját, kijelentve, hogy ezek a politikai erők csak saját szavazótáboruk növelését tartják szem előtt.

Júniusban Torinó utcáin a bevándorlókhoz szóló plakátok jelentek meg, amelyek arra szólították fel őket, hogy tartsák tiszteletben az olaszok kultúráját és törvényeit, ellenkező esetben elkergetik őket. Mint kiderült a plakátokat Luca Olivetti, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt politikusa saját kezdeményezésére ragasztatta ki már a 2016-es polgármester-választásra készülve. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.