Durvul a helyzet a Keletinél

Felengedik a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. A pénztárnál félszáz méteres sor alakult ki, a menekültek elárasztották a németországi járatokat. 

Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint hétfő reggel óta emiatt hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt.  Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy mindenkit fölengednek a nemzetközi vonatokra. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Úti okmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek - tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.

Kora délután a Keletiben munkatársunk is azt tapasztalta, hogy a rendőrség nem szűri a Németországba tartó vonatokra felszállókat, ezt a helyszínen vasúti dolgozók is megerősítették lapunknak. Az útleveleket nem ellenőrzik, csak a jegyeket, és ezzel a menekültek is tisztában vannak, ezért gyakorlatilag megszállták a nemzetközi járatokat. Az egyórás müncheni vonat is teljesen megtelt, a kaotikus helyzet miatt kisebb vita alakult ki a rendőrök és a jegyvizsgálók között.

A nemzetközi jegypénztárnál kora délután is 50-60 méteres sor volt, zömmel külföldiek – jelentette a Keletiből kiküldött tudósítónk, Boda András.

Délután 2 óra előtt már annyira elfajult a helyzet, hogy kordont húztak a jegypénztárnál, a több száz fős sort rendőrök felügyelik. A pályaudvaron munkatársunk arról értesült: azért kellett ilyen biztonsági intézkedéseket bevezetni, mert már hétfő reggel is félő volt, hogy tömegverekedés tör ki a menekültek között.  

Nincsenek különvonatok

Steffen Seibert a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy nincsenek különvonatok, és az uniós jog érvényes, amely szerint aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát, és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást.

A kormányszóvivő arra a Twitteren megjelent értesülésre reagált, amely szerint Németország budapesti nagykövetségének szervezésében a német állam chartervonatokkal szállítja el Magyarországról Németországba a szír menedékkérőket.

Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy tudomásuk szerint kacsáról van szó.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.