Mélyrepülésben a nyomtatott sajtó

Tovább zuhant a nyomtatott újságok piaca, gyakorlatilag az összes nagyobb lapnak esett a példányszáma a második negyedévben.

A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) legfrissebb, második negyedévre vonatkozó adatai szerint a politikai lapok közül a Magyar Hírlap számára volt a legkevésbé örömteli ez az időszak - írja a Menedzser Fórum. A napilap értékesített példányszáma 9678-ra csökkent, ami éves szinten 13,3 százalékos visszaesést jelent, míg a Népszabadság esetében 11 százalékos volt a visszaesés, a második negyedévben 57 003 példányt értékesítettek. Éves viszonylatban a harmadik legrosszabb változást realizálta a Magyar Nemzet, melynek 41 364 eladott példányszáma 9,9 százalékkal marad el az egy évvel ezelőttitől. Negyedéves alapon pedig 1415 példánnyal értékesítettek kevesebbet. Népszavából 17 565 darabot adtak el a második negyedévben, ez 7,6 százalékos visszaesést jelent éves szinten.

A hetilapok közül a Figyelő volt a negyedév fő vesztese, 23,4 százalékos visszaeséssel, kilencezres példányszámmal. A jelenleg 52 ezres példányszámú HVG-ből pedig tízezerrel kevesebb fogyott, mint egy éve. A Heti Válasznál 8, a 168 óránál 4 százalékos volt a visszaesés. 

A MATESZ adatai alapján a Kiskegyednek ment a legjobban, egy év alatt három százalékkal nőtt az elaldott példányszámuk, most 197 ezernél tartanak. Ezzel kezdik behozni a Nők Lapját, nekik 208 ezerre csökkent a példányszámuk.

Képünk csak illusztráció
Kocsis Zoltán 2010.05.11. Digitális 2010. május 11. Budapest. Hírlapárus a Moszkva-téren. Újságos. Fotó: Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.